Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Световният пица шампион Радо Кирязов за най-вкусната, най-странната, най-екзотичната и най-скъпата пица

Днес е Международният ден на пицата – тази изкусителна храна, любима на хората в целия свят. Няма нищо по-вкусно от току-що извадена от пещта пица с хрупкаво тесто, слънчеви домати, босилек и чудесна моцарела. Или пък със златни люспи и месо от морски таралежи, защото има и такива. А помните ли, че преди години в България й казваха „гарнирана пита“? Да, в нашата страна пицата не е свързана с някакви традиции, но пък имаме българин  – световен шампион, първи сред най-добрите пицари. Това е шеф Радостин Кирязов, побеждавал италианци в направата на тяхното национално ястие, председател на българската Асоциация на пицарите. Разговаряхме с него за това как се правят най-вкусните пици.

47-годишният шеф Кирязов е роден във Варна, но сега живее и работи в София. Има два ресторанта. Започва да майстори пици през 1996 година, живял е 9 години в Италия, където е завършил най-престижното учебно заведение в сферата на производството на пица и домашно приготвен хляб. Има редица призови класирания в европейски и световни първенства за пица, като през 2018 година печели световен шампионат All stars в Португалия. Шеф Кирязов е гостувал в Добрич и е правил пици за клиентите на „Бакарди“. Казва, че добричлии били впечатлени и доволни, защото видели какво значи качествена пица. Отново би посетил нашия град, стига да го поканят.

Шеф Кирязов, отбелязвате ли по някакъв начин Международния ден на пицата?

О, да, но той не е само един. Има четири дати през годината, за които се казва, че са ден на пицата. Ние обичаме да си ги празнуваме с колегите и си пожелаваме да сме здрави и да има само хубави дни.

Коя е вашата любима пица?

Любима пица ми е първата, която е направена, и най-семплата – пица Маргарита. Освен това харесвам с пикантен салам и козе сирене, със салам, червен лук и маслини, с козе сирене и спанак. Много обичам пици, особено ако тестото е качествено, добре узряло, добре развито. На ден ям по две пици – една за обяд и една вечер.

Разкажете за пицата, с която спечелихте в Португалия – какво е това тесто, замесено с розова вода?

Тестото с вода от рози – това е състезателното тесто, с което спечелихме най-голямата награда в света – All stars. Това беше състезание между всички световни шампиони през ноември 2018 година. Да се мериш с най-добрите беше голямо предизвикателство и ние взехме първото място. Нашата пица беше почти изцяло с български продукти – манатарки, суджук, свински бут, само брашното беше италианско. Розовата вода дава един послевкус. Тя не променя вкусовите качества на другите продукти в пицата, но дава една розова нотка.

За колко време се изпича перфектната пица?

Различно. Между 120 и 140 секунди са нужни за изпичането на класическата пица. Има осем стила пица. За пица „Романа“ – това е римският стил, трябват 180 секунди за първото изпичане и още толкова за второ. Всеки стил има различен начин на печене. За Неаполитанския например са нужни 60-90 секунди.

Коя според Вас е най-странната и най-екзотичната пица?

Най-странната пица за мен, не казвам, че не е вкусна, е тази с ананас и шунка. Странна комбинация ми се вижда и тази, която се прави в България - с царевица и кисели краставички. Има много екзотични пици. Правят се например такива с черен хайвер - той е скъп и екзотичен и пицата не е за всеки ден и за всеки човек, а за специални случаи. С месо от морски таралежи се прави пица, която също е скъпа, защото продуктът се намира трудно. Десертните пици също са много интересни - с различни топинги от висока класа. Например пица със сладолед – слага се топка сладолед отгоре, който се разтича и става като сос.

На състезанието неаполитанецът, който се класира втори, прави пица със златни люспи, наденица и цвят от броколи. Това е гурме пица, която се прави за специален повод или състезание, не е ежедневна. Обаче въпреки златните люспи, ние го победихме.

Най-скъпата пица беше в рекордите на Гинес и имаше много злато в нея. Тя е направена в Единбург, Шотландия и струваше над 1500 долара.

Кои са тайните на хубавото тесто за пица?

Основните компоненти са брашно, вода, сол, зехтин и мая, но аз лично в момента работя само с квас. Тайни за хубаво тесто за пица няма, всичко е техника. Аз съм написал книга, в която не съм скрил тайните. Описал съм всички техники и видове теста – класически, неаполитански, римски. Най-важното е правилната селекция на основните продукти. Ако имаме качествена селекция, пицата ще бъде добра. Трябва да се използва хубаво брашно, най-качествените брашна са италианските. Ако се сложи българско – друго е. Ако се използва българска шунка, в която я има месо, я не, също не е добре. Доматите също трябва да бъдат качествени. За мен най-важното е правилното селекциониране на продуктите.

Книгата на шеф Кирязов се казва Pane pizza e passione /Хляб, пица и страст/. Заглавието не бива да заблуждава, тя е написана на български език. В нея Радостин показва наученото от него през последните 20 години, в невероятното си пътешествие в света на хляба и пицата. От книгата можете да научите как да приготвяте хляб, пица и фокача у дома, някои от любимите рецепти с паста на шеф Кирязов, както и десертите, които обича да си похапва. Книгата може да се поръча от сайта goodlife.bg

c