Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Новата Инвестиционна програма на Община Добричка „мирише на нов асфалт“

От много време насам в бюджета на Община Добричка не са били залагани толкова много средства за асфалтиране на улици. На над 3,7 милиона лева възлиза проектът за Инвестиционна програма на Общината за 2021 година. Ръстът е с около една четвърт спрямо средствата през миналата 2020 година, стана ясно на публичното обсъждане на проектобюджета на Общината, в присъствието на кметския екип и кметове и кметски наместници на населени места. Бюджетът ще бъде гласуван на следващата сесия на Общинския съвет. Рамката му е 26 973 817 лева.

Над 1,5 милиона лева се заделят за асфалтиране на 61 улици в 52 села, а други над 380 000 лева – за ремонти на уличната мрежа в 25 села, съобщи кметът на Община Добричка Соня Георгиева. 92 хил.лв. се залагат за ремонти на детски градини в 16 населени места, а 56 хил.лв. – за реновиране на 8 читалища.

В с. Ст. Караджа ще се изгради нова детска градина, за проектиране и строителство са предвидени 250 хил. лв. 54 000 се заделят за ремонт на здравните служби в 5 села. Ще бъдат закупени нови лед лампи за улично осветление в 16 села за сумата от 41 хил. лв., други 18 000 лв. са предвидени за резервни части.

В 8 села с амортизирани водопроводи ще се извършат дейности за 93 600 лева. Ще се реконструира стадионът в село Дончево за сумата от 32 хил. лв.

Основният приоритет на програмата е асфалтирането на улиците и ремонт на водопроводната мрежа, тъй като инфраструктурата в населените места е в лошо състояние, посочи Соня Георгиева. В тази връзка общинският съветник Дико Иванов заяви, че Инвестиционната програма „мирише на асфалт“, за което той приветства кметския екип. Кметът на с. Паскалево Живко Желев изтъкна, че за първи път от години се отделят толкова много средства за асфалтиране на улици. Стана ясно още, че общината ще закупи нова автовишка, дробилка за клони и багерно устройство.

Дико Иванов поиска да се обърне по-голямо внимание на проблемите с водоподаването. По думите му трябва да се осигурят средства за подмяна на част от водопровода в с. Смолница, където положението е трагично. В с. Владимирово пък през 2020 година имало 200 дни без вода, особено в горната част на селото, и е необходим спешен разговор с ръководството на ВиК. Кметът Георгиева отговори, че такъв е проведен. Шефът на ВиК Тодор Гикински уверил, че са предприети технически операции за нормализиране на налягането във Владимирово. Също така ще се търсят допълнителни средства за ремонт на системата, освен предвидените в Инвестиционната програма.

Да се обърне по-голямо внимание на чистотата в населените места, боклукът да се извозва по-често, да се обособят места за строителни отпадъци и големи контейнери – за това призова кметът на с. Плачи дол Атанас Пенев. Георгиева посочи, че се предвижда по-често събиране на отпадъците, особено през летните месеци, в села, в които има много вилни имоти.

Кметът на Стефаново Марин Хаджийски поиска повече пари от бюджета за асфалтиране за по-големите населени места, които според него са ощетени, и по-гъвкаво разпределение на средствата в строителната програма. Соня Георгиева посочи, че средствата от проекти с външно финансиране ще влязат основно в големите села и че малките не бива да се изключват от общинската програма. Тя даде за пример с. Стожер, където през 2021 г. се очакват около 600 000 лева по проекти.

Предложение за въвеждане на такса за изкопаване на гробно място в гробищните паркове в селата даде кметицата на Ведрина Красимира Атанасова. Соня Георгиева изтъкна, че Община Добричка е една от малкото в страната, които нямат такава такса. Имало е проект за наредба в това отношение, който обаче не е финализиран и сега ще се помисли за нов. Освен това предвиденото за закупуване багерно устройство ще може да се използва срещу такса за изкопаване на гробове – нещо, което сега се прави от местни хора.

c