Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Подлезите в Добрич – спиращи дъха гледки и ухания (+снимки)

Смрад, мръсотия и опасности дебнат от подлезите в Добрич. Единици са онези, които все пак могат да се използват от пешеходци по предназначение. Дори в ремонтираните ситуацията е плашеща

Определението за подлез е „пешеходен тунел, който пресича път или железопътна линия, позволявайки на пешеходците и велосипедистите да пресекат безопасно“. Трудно обаче то може да се използва за дузината съоръжения под булевардите в Добрич. Защото преминаването през повечето от тях най-малко може да се определи като безопасно.

Входовете на едни са препречени от многогодишна растителност, други са се превърнали в блата, трети – в обществена тоалетна, заринати са в боклуци, с падащи облицовки, липсващо осветление. Те са всичко друго, но не и безопасни.

Подлезите са изградени през 60-те и 70-те години на миналия век при строителството на булевардите в града. Позиционирани са в райони, където има интензивно движение – намират се пред КАТ, пред жп гарата, пред спортна зала “Добротица”, до пазара или свързват градския парк със съседните райони.

Десетилетия наред те изпълняваха своите функции. Голяма част от тях бяха оживени, благодарение на търговски обекти, разположени там.

Днес състоянието им е плачевно - пада мазилка, падат облицовъчни плочи, на места липсва дори арматурата и е останала само бетонова плоча. Повечето от подлезите нямат никакво осветление. Парчета от тавана могат във всеки един момент да се откъснат и да паднат върху главата на някой, който се е осмелил да мине от там.

Често преминаването през подлезите, където това все пак е възможно, е плашещо, а понякога дори опасно.

Едни са се превърнали в спални на клошари. Други са пригодени за нощуване на бездомни животни. Централен подлез пък е станал обществена тоалетна, от която мощно струи смрад, макар да е от малкото разчистени от боклуци. Някои от съоръженията имат решетки с цел обезопасяване. Много често обаче решетките са само декор.

На запитване на Про Нюз Добрич от Община Добрич съобщиха, че: се следи регулярно състоянието на подлезите на територията на града. През предходната година са предприети действия и са ремонтирани два подлеза. Първият ремонтиран основно е подлезът към жп гара-юг. Ремонтирана е носещата конструкция с финансиране изцяло от Община Добрич. Другият подлез с ремонт е по улица „Кирил и Методий“, където е поставено ново осветление и е почистено за осъществяване на пешеходния трафик под жп линията. Подлезите, които са опасни, са обезопасени с метални решетки. В годините е установено, че каквито и действия да се предприемат, и въпреки монтираното видеонаблюдение, вандалските прояви са факт и водят до нежелани последици, посочват от там.  

Как изглеждат днес подлезите в Добрич запечата фотообективът на Про Нюз Добрич:

Подлезът до КАТ е недостъпен зарази бурната многогодишна растителност, сред която са изхвърлени огромно количество пластмасови бутилки.

А самият подлез се е превърнал в езеро. Там се събират водите, които се стичат при дъждове. Резултатът е, че съоръжението е недостъпно. Стъпалата са засипани с храсти, дървета, пластмаса, сред които захвърлено се мъдри и … българското знаме.

На нивото на булеварда има пропадане, което крие опасност и за хората, които преминават оттам.

Свастиките са част от пейзажа на подлеза до спортен комплекс „Простор“. Има следи от окачен таван.

Сега обаче се вижда конструкцията, на която е имало окачване. Но паната, осветлението липсват.

Въпреки това пешеходният подлез е използваем.

На пешеходния подлез, който се намира до Туристическа спалня, липсва облицовка. Храсталакът не позволява да се влезе, от едната му страна е боклучарник, а от другата е разчистено.

Там хора са направи място за бездомните животни – обособили са места, където да спят, има и храна.

Това е един от малкото подлези, където няма течове, но видимо конструкцията му изисква да се обследва детайлно.

Пешеходното съоръжение до паметника на Хан Аспарух е едно от малкото, които се използват от добричлии.

Дори облицовката на тавана в по-голямата си част е съхранена.

Един от пешеходните подлези в най-добро състояние, който може да се използва, е този до централния кооперативен пазар.

Въпреки че не е така оживен, както, когато работеха търговските обекти.

Подлезът до Вила ди Полета  е изчистен от храсти и отпадъци, украсен е с графити.

Но е превърнат в обществена тоалетна, откъдето се разнася смрад, която е неистова в топлите дни.

Прилича на бомбоубежище, защото макар и разчистен, е без никакво осветление.

През 2019 г. двама доброволци, служители на ОП “Устойчиви дейности и проекти“ се наели сами да  почистят запуснатото пространство.

Подлезът до парка "Свети Георги" е от малкото в добро състояние, които пешеходци и велосипедисти използват.

Той е и сред единиците съоръжения в града, където има търговски обекти.

Той бе ремонтиран и подновен, заедно с реконструкцията на парка. Осигурява достъпност на хора в неравностойно положение, също така парка е осветен през нощта.

Съоръжението по бул. „Добруджа“ до бензиностанция Лукойл не се използва. Намира се на кръстовището на булеварда с улица „Цар Петър“.

Има три входа, но само два от тях са с решетки. Не е изключено и на третия вход да е имало, но да са отрязани.

Всичко като изолация е махнато, останал е само бетонът.

Подлезът до ОУ „Христо Ботев“ също е с решетки, за да не се използва.

Но има и смелчаци, които преминават от там.

През съоръжението по ул. „Кирил и Методий“ може да се преминава, независимо, че шуртят води. Граждани споделиха, че доскоро там всичко е било обрасло в храсти, но буренаците са разчистени.

Има отвори, за да може да се минава през решетките. Доскоро гражданите преминавали през булеварда, но след ремонта сложили парапет.

Затова сега пешеходците се прежалват да минат през подлеза. Други обаче продължават да пресичат. Има ванички, които да осветяват. Но в подлеза шурти вода.

През август 2017 година голям пожар избухна в подлеза на жп-гара Юг. Тогава от пожарната съобщиха, че пламъците са тръгнали от окачения таван – вероятно в изолацията му. Имаше и версия, че причината за пожара са клошарите, които се събирали там. При пожара носещата конструкция беше силно компрометирана.

Ситуацията там сега е потресаваща - всичко е порутено.

През 2020 година в град Добрич са станали 21 пътно-транспортни произшествия с пешеходци. При тях 18 души бяха ранени, а трима изгубиха живота си.

Дали си струва да се поддържат подлезите?

Станислава КРЪСТЕВА

c