Водещи новини - дясно Общество

Облаци с пустинен прах нахлуват към Балканите, усилване на вятъра и пролетни температури в Добруджа

Усилване на вятъра от юг и пролетни температури до средата на февруари

Преносът на фин пясък от пустините на Северна Африка към Европа продължава и през следващите дни облаците с прах ще достигнат и Балканите. През уикенда над Франция и Испания небето почервеня, а снегът в Пиренеите доби оттенък почти като при топенето на снега по булевардите на Добрич. През следващите дни синоптиците прогнозират облачният фронт да се придвижи на изток, достигайки районите на Централна Европа и Балканите. Очаква се концентрацията на прах в атмосферата у нас също да се повиши чувствително. Според предвижданията на Средиземноморските метеоцентрали, по-засегнати от прашния облак ще са югозападните райони на страната. При валжите, в по-чистите райони у нас, ще се наблюдава повърхностно оцветяване от дъжда.

От НИМХ предвиждат промяна във вида на небето над страната още през следващите часове. Вграждането на този прах в облачността ще доведе и до оцветени валежи през нощта срещу понеделник.

През днешния ден над по-голямата част от страната облачността ще е предимно значителна. В низините и равнините видимостта ще е намалена от мъгла, а в отделни райони и ще преръмява. По-съществени разкъсвания на облачността ще има главно над Югозападна България. Ще духа слаб, след обяд в източните и планинските райони – умерен южен вятър. Максималните температури ще са предимно между 12° и 17°, но по поречието на Дунав, където вятърът ще е от изток, ще са по-ниски – между 6° и 10°. Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и през деня ще продължи да се понижава.

Над планините облачността ще е променлива, след обяд по-често значителна, на отделни места ще има и слаб валеж от дъжд. Вятърът ще се ориентира от югозапад и ще е умерен до силен. Максималната температура на 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра – около 6°.

По Черноморието ще е мъгливо, на отделни места с ръмежи. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток, който вечерта ще започне да се ориентира от югозапад, ще се усили до умерен и с него видимостта ще се подобрява. Максималните температури на въздуха ще са между 9° и 14°. Температурата на морската вода е 8-9°. Вълнението но морето ще е 1-2 бала.

Слънцето в Добрич изгря в 7:18 ч. и ще залезе в 17:27 ч. Продължителността на деня вече е 10 ч. и 8 мин.

За първия ден от новата седмица се очаква усилване на вятъра от юг, като предупредителен жълт код – за опасни пориви пориви, е в сила за осем области на страната.

От средата на второто десетдневие температурите рязко ще се понижат още и ще се доближат до обичайните. Ще има и чести валежи, с повишена вероятност за по-съществени количества към 12-и и 14-15-и февруари. Дъждовете ще продължат, но с понижението на температурите ще преминават в снеговалеж. В Северна България и високите котловинни полета валежът ще бъде предимно от сняг, без да се образува трайна снежна покривка. На югоизток валежите ще са предимно от дъжд.

четиридневна графика за област Добрич / НИМХ

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *