Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Работно облекло за всяка работа и нужда – магазинче от миналото в центъра на Добрич

Да влезете в магазинчето от снимката е все едно да се върнете назад във времето. Всичко, което сте виждали да носят бабите и дядовците ви (ако сте достатъчно възрастни), го има тук. И ако сте си мислили, че то вече не се продава - грешите.  Има си клиенти магазинът, знаят го и го търсят винаги, когато имат нужда. А и могат да разчитат на него -  той е все там и винаги отворен. Асортиментът не се променя защото предлага неща, които другаде вече не се продават. Така той заема една своеобразна пазарна ниша. Тук, освен бельото от витрината, можете да намерите всякакво работно облекло – за готвачи, за строители, за монтьори или за работа в градината. На няколко закачалки висят, и нагледно може да се види, какво се има предвид, когато се казва „бабешка рокля“. Едно време всяка втора баба на село имаше такава. Има плетени  комбинезони (дори не знаех, че още съществуват) и мъжки донове (ако изобщо знаете какво е), както и ред други представители на дамското и мъжкото бельо от времето, когато беше важно „да ти е удобно и да топли“.

Снимка от Добрич разбуни духовете

От 1976 г. собственичката на магазинчето се занимава с търговия на промишлени стоки. Още от времето, когато е работила в „Универсалния магазин“ и „Електроуреди“. Обича си професията Пепа и затова е тук всеки ден. Вратата й винаги е отворена за клиентите. „Има работа, не мога да се оплача, но човеци вече няма… „

Гледа през прозорчето на малкото си магазинче продавачката и наблюдава хората. Те минават покрай нея, малко от тях й обръщат внимание, но тя вижда всички и забелязва как минаващите стават все по-малко и как се променят. Вижда колко са лоши и как и малки и големи са груби и вулгарни. Как е изчезнала добрината и топлите човешки отношения. След толкова години е развила безпогрешен усет за хората, които минават и влизат при нея. Някои спират, колкото да направят снимка на бельото на прозореца и да се позабавляват, защото мислят, че отдавана сме в Европа и място за такива гледки няма, но, ако влязат вътре, поседят малко и погледат на живота измежду шарените гащи ще разберат, че добричлии май „още не са си събули потурите“, както би казал Хайтов.

А ако някой ден се сетите за нещо, което смятате, че вече не се продава, проверете в магазинчето на улица „Даме  Груев“ - тук може още да го има, а и да го няма, погледайте живота от другата страна на прозореца и обърнете внимание на хората, които минават покрай него! Ще си промените отношението към съвремието ни и ще разберете, че е рано да прибираме гащите от витрините, защото още си носим потурите.

Диана СТЕФАНОВА

Снимки: Фейсбук, Савина Петрова, Валентин Катранджиев
c