Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

„Алексия“ вече има собствен спортен клуб по гимнастика в Добрич

В Добрич е създаден Спортен клуб по гимнастика „Алексия”, съобщи за Про Нюз Добрич президентът му Севдалина Мавродиева-Нейкова. Тя обясни, че нейни възпитанички от няколко години са се включвали в състезания по гимнастика, но от името на друг клуб от Добрич. „Беше време да сформираме собствен клуб”, посочи Мавродиева.

Новият клуб ще бъде член на Българската федерация по естетическа групова гимнастика /БФЕГГ/. Състезателната дейност на членовете на организацията е свързана само с ансамбли в различни възрастови групи, няма индивидуални изпълнения. Президентът на „Алексия” сподели, че в едно съчетание могат да участват от 6 до 10 състезателки при жени и девойки и до 14 в група при децата. Гимнастиката се изпълнява без уред, но има залегнали хореография, тема, сюжет в съчетанията. Използват се и по-сложни акробатики и поддръжки от художествената гимнастика. „Като дейност изключително много наподобява това, което ние до този момент сме правили”, посочи Мавродиева.

Към новия Спортен клуб по гимнастика „Алексия” вече са сформирани три ансамбъла от общо 27 деца в три възрасти. Те са картотекирани в БФЕГГ. Вече се поставя хореография на три съчетания с цел да се участва в турнири - както на държавни първенства, така и в международни състезания.

За учредяването на новия спортен клуб бяха поканени както гости, така и специалисти в областта на физическото възпитание спорта, гимнастиката, акробатика и дейни треньори, които в миналото са се занимавали с художествена и спортна гимнастика, сподели ръководителят на „Алексия”. Създаден е бил един голям екип от Варна и Добрич, които са учредили клуба.

Севдалина Мавродиева-Нейкова благодари за съдействието, което е получила от възникването на идеята до създаването на клуба, на Мариета Дукова – председател БФЕГГ.

c