Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Жители на Добрич почетоха жертвите на комунизма и народния съд

Паметта на убитите от Народния съд бе почетена с поклонение и панихида пред Кръст-паметника на улица “Батовска” в Добрич. Поводът бе Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим, който се отбелязва на 1 февруари. Събитието бе инициирано от структурите на ПП ГЕРБ, СДС и БЗНС в града. На мемориала бяха положени венци и цветя, а панихидата отслужи отец Велико.

Свещеникът посочи, че като християни наш дълг е да поменем загиналите. „Нека да почетем тези, които положиха душите си, за да ни има нас, които отстояваха любовта към родината, народа, църквата, които направиха така, че да възкръснат вярата и родолюбието. Нека да бъдем завинаги техни признателни потомци и да се молим да няма повече такова братоубийство в нашата Родина“, каза отец Велико.

В словото си д-р Златко Златев (СДС) припомни, че отбелязването на този ден е въведено през 2011 година от президентите д-р Жельо Желев и Петър Стоянов. „На днешния ден в София са избити 67 народни представители, 22 министри, 42 генерали и много други от цвета на нашата нация. Обезкървяването на нацията е започнало веднага след 9 септември, но в Добрич това става на 8 март, точно на това място – бившите гробища. Тук са разстреляни 15 добричлии“, каза д-р Златев, като изтъкна, че паметният кръст има нужда от освежаване и по-подходящ вид. Даде за пример Паметника на съветския войник, който се намира на около 400 метра, и е много добре почистен.

„Репресиите са започнали още първия ден след 9 септември 1944 година. Избитите до края на септември същата година са над 30 000, а до края на декември избитите без съд и присъда надминават 50 000. След това се учредяват т.н. народни съдилища, които са нелегитимни, противоконституционни и създадени, за да избият елита на българската нация, да избият всички противници на това мракобесие, наложено в тези първи месеци след 9 септември. После започват да се създават политическите концлагери и затвори, които стигат до 147 на брой. Такова невиждано мракобесие не трябва да се случва никъде по света“, заяви Огнян Тасов – председател на Български национален франт – клон България. Това е организация, създадена в Чикаго.

Огнян Тасов сподели, че в семейството му има репресирани хора - дядо му е съден от народния съд, вуйчо му е бил със смъртна присъда. Четирима негови близки са минали през лагерите Белене и Ловеч.

Паметният кръст на жертвите на комунизма е изграден през 1996 година и открит от президента  д-р Жельо Желев. За построяването му е бил създаден Инициативен комитет. Автор на мемориала е скулпторът Никола Богданов.

c