Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

23 години семейство холандци има за приятел лекар-спасител от Добрич

Про Нюз Добрич помогна на семейство холандци да научи, че българският им приятел вече не е между живите

Холандското семейство Фред и Нел Браун потърси Про Нюз Добрич, за да открие какво се случва с лекар от нашия град, с когото те са поддържали дългогодишна връзка. В редакцията на медията ни се получи имейл от холандците, в който те разказаха, че през 1998 година се запознали с д-р Петър Тонев в СПА центъра в Албена. Семейство Браун бе силно притеснено, че от месеци не могат да се свържат с доктора нито по имейл, нито по телефона. Помолиха ни за съдействие, за да разберат какво се е случило с него. Това е една история за голямо приятелство, прекрасни спомени и,  за жалост, една смърт, разделила семейството от Холандия и техния български лекар.

В писмото си семейство Браун, които живеят в град Апелдорн, посочват, че идват в България всяка година. Не успели да пътуват до любимия си Спа център само през 2020 година заради коронавируса. Изгубили връзка с приятеля си. Последният им контакт бил по телефона на 17 юли 2020 година. Търсили д-р Тонев, за да му честитят рождения ден и коледно-новогодишните празници, но не успели да го намерят. Чули от техен познат в Албена, че д-р Тонев е починал през август м.г., но какво точно се е случило не разбрали. Потърсили информация по всякакви начини, но без резултат. Тогава помолиха Про Нюз Добрич за помощ.

Ние открихме адреса на д-р Тонев в Добрич, за да разберем, че наистина лекарят си е отишъл от този свят на 25 септември 2020 година, на 71-годишна възраст.

През годините Фред и Нел Браун, посещавайки балнеологията в Албена, завързали близко приятелство с д-р Тонев, гостували и в дома му в Добрич.  „Той говореше немски, както и ние. Обясняваше ни медицинските термини на немски език. Освен това програмите му бяха с много добър лечебен ефект. За мен той беше много важен поради моите сърдечни проблеми. Кардиологът ми в Холандия беше доволен от неговите препоръки, които винаги бяха правилни. Д-р Тонев ме предупреди през 2004 година за предстоящ инфаркт и се оказа прав. И това се случи 2 пъти!“, пише 75-годишният Фред Браун. Лекарят помагал и на жена му Нел с диагнози и препоръчано лечение.

„Той се интересуваше много от световната политика и ни разказваше за Източна Европа. Заедно посетихме много места в областите Варна, Шумен, Силистра, Добрич. Той винаги беше приятелски настроен към нас“, казват холандците.

Д-р Тонев показал на семейството „Стария Добрич“, зоопарка, парк „Св. Георги“, мемориали, църкви и музеи. Холандците харесвали центъра на Добрич, според тях това било едно спокойно място, с малко движение и добър въздух, в сравнение с Варна, Пловдив, София. В Добрич срещнали приятелски настроени хора, впечатлението им от обслужването в магазините било много добро.

„Д-р Петър Тонев трябваше да напусне Албена преди няколко години заради лошо здраве, имаше проблеми с очите. Но приятелството ни си остана. Последно се видяхме през 2019 година. Оплакваме нашия приятел и се гордеем, че бяхме негови близки“, споделят двамата холандци.

Про Нюз Добрич се свърза с дъщерята на д-р Петър Тонев Жени Тонева. Тя разказа, че баща й е бил хронично болен от няколко години, имал е дихателна и сърдечна недостатъчност и поставен стенд. През последните месеци от живота си няколко пъти викал Бърза помощ, но не искал да си отиде от този свят, вързан за машини. Просто сърцето му спряло в един момент. Жени Тонева, която живее в София, каза, че е чувала за холандските приятели на баща си, но не се е срещала с тях. Помоли ни да им предадем благодарността й, че са проявили такава загриженост за него.

Д-р Тонев е родом от Русе, завършил е Немската езикова гимназия в Ловеч и медицина във Варна, живял е във Варна. Дълги години е работил в балнеолечебния център в х-л „Добруджа“ в Албена, а преди това - в Бърза помощ във Варна.

Съпругата му Снежана Милева, която е рехабилитатор, сподели, че е бил човек, отдаден на работата си, внимателен с пациентите си. Животът му се е въртял единствено около работната среда. Бил е тих, спокоен човек, неангажиращ никого със себе си. Поддържал връзки с много от немскоговорящите си пациенти. „По стечение на обстоятелствата се повтаряха едни и същи гости в балнеологията и неминуемо, когато работиш с тях, влизаш в по-близки отношения, защото хората идват със страданията си“, каза тя.

Семейство Браун пази прекрасни спомени от страната ни. Двамата се надяват отново да имат възможност да посетят Албена, само по-скоро животът на всички да се върне към нормалното и те отново да могат да пътуват.

c