Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Премахват дървета, чиито корени разрушават тротоарите в Добрич

Ще се нареди ли Добрич до градове по целия свят, в които фиданките се садят в специални мембрани, които не позволяват корените да повдигат тротоарните плочки, да нацепват асфалта и да разместват бордюрите?

Община Добрич подготвя програма за рехабилитация на тротоарите в Добрич. Предвижда се дърветата, чиито корени са повдигнали пешеходната част, да бъдат премахнати и да бъдат засадени нови. „Проблемът с дърветата по тротоарите е сериозен, те създават непроходимост и тази година обмисляме да започнем сериозни дейности“, каза по време на днешната сесия на Общинския съвет зам.-кметът Пенчо Керванов.   

Може би ще се стигне и по-далеч. Инж. Керванов посочи, че се мислят варианти новите дървета да бъдат засадени в специални мембрани, които няма да позволяват корените да се развиват настрани и след време да повдигат тротоарните плочки, да нацепват асфалта и да разместват бордюрите.

Всъщност технологията, която предпазва тротоарите от корените на дърветата, е позната отдавна по света и се прилага на много места. Чрез мембраните или стоперите за коренови системи се избягва нарушаването на изградената наземна и подземна инфраструктура, освен това се запазват корените и доброто състояние на дърветата. Вече не е приемливо да се засаждат дървета по тротоарите, без да се вземат мерки за опазване на инфраструктурата, казват експерти. Остава да видим дали и Добрич ще се нареди до градовете, където се масово се прилагат такива мерки.

В отговор на питане на общинския съветник инж. Емил Бърдаров, инж. Керванов каза още, че в разсадника има 1300 дръвчета, на които е нужно още малко време да се развият, за да бъдат засадени.

Пред Про Нюз Добрич Емил Бърдаров сподели, че е обсъждал с Керванов и засаждането на шумопоглъщащи храсти по булевардите. В момента, както всички виждаме, растителността по главните артерии е опоскана, грозна и неподравнена. Бърдаров посочи, че шумът може да се поглъща от всякакъв вид храсти и това е важно за хората, живеещи в блоковете по булевардите. Това е и част от безопасността на движение.

По време на днешното заседание съветникът заяви, че според общия устройствен план на града /ОУП/, приет през 2017 година, в града има пет парка, но се поддържа само един – „Св. Георги“. Той попита предвидени ли са средства за облагородяване на останалите 4 парка. От отговора на Керванов стана ясно, че пари реално няма, но с помощта на общинското предприятие „Устойчиви дейности и проекти“ ще започне и тяхното поддържане, особено на парк Север, в който от много години не са извършвани никакви дейности. „Стъпка по стъпка ще извършваме дейности и по другите паркове“, обеща Керванов.

Според ОУП парк Север се намира зад Хуманитарната гимназия, а парк „Св. Димитър“ – зад паметника на Добротица. Другите два са между кв. Изгрев и кв. Строител и в посока кв. Рилци.

c