Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

По 5 000 лева получиха майсторите от Стария Добрич за обучение на наследници в занаята

20 занаятчии от Архитектурно-етнографския музей „Стария Добрич“ са подкрепени от правителството в условията на пандемията.

Отпуснати са 100 000 лв. по програма на Министерство на културата, а всеки от майсторите вече е получил по 5000 лв.

Днес министърът на труда и социалната политика Деница Сачева посети майсторите. Някои от тях вече обучават млади хора.

Старите занаяти на Добрич са богатство, което категорично искаме да запазим. Затова още преди Нова година с министър-председателя и колегите от правителството поехме ангажимент да подкрепим, заяви министър Сачева.

„Много важна за нас тема е запазването на нашите многогодишни занаяти в „Стария Добрич”. През изминалите месеци министър Сачева и Министерството на културата успяха да осигурят 100 000 лв за подпомагане на занаятите в условията на пандемия. До момента има подписани 20 договора, всеки на стойност 5000 лв. Съответните занаяти ще разработят програма, за да могат да привлекат децата на град Добрич те да се запознаят подробно с тях. Общината ще направи кратки видеа през следващите месеци за всеки един от занаятите, за да можем да промотираме по-най-добрия начин това, което имаме като наследство” – каза кметът на Добрич Йордан Йорданов. Той благодари за министър Сачева за патрньорството. „Тези занаяти са ни съхранили през годините и смятам, че това е правилният път” – добави той.

„Благодаря на кмета Йорданов за това, че бързо успяхме да организираме действително работата по това средствата от страна на правителството да бъдат отпуснати и да можем да подпомогнем средно с по 5 000 на занаятчия“, каза министър Сачева.

400 хиляди лева отпусна правителството за запазване на занаятите в етнографските комплекси. Освен „Стария Добрич“, това са „Етъра“ в Габрово, Самоводската чаршия във Велико Търново, в Златоград и Пловдив, отбеляза още тя.

По думите й с тази подкрепа им се дава глътка въздух в кризата, но и възможност да съхраняване автентичността на региона.

Ангажиментът им ще е да построят мост към бъдещето чрез традициите. През февруари всеки от тях ще провежда школа по своя занаят. Ще има по дърворезба, графика и керамика, иконопис и изработване на национални костюми. Ще има сиропчийница, работилница по везба, бъчварница, тъкачница и други. Уроците ще бъдат напълно безплатни за жителите и гостите на Добрич. Всеки досег с бита и обичаите обогатява и вярвам, че с подкрепата ни за занаятчиите всъщност допринасяме за културното развитие на много повече хора, сподели министър Сачева.

c