Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Жълт код за силен вятър в Добруджа с пориви до 25 м/с

В сила за тази нощ и за понеделник (2 януари) е предупредителен жълт код за усилване на вятъра и опасни пориви до 25 м/с в района на област Добрич. Предупредителният жълт код от НИМХ - за усилване на вятъра юг и опасност от щети, е в сила за територията на цялата страна на 25 януари.

карта / НИМХ

Днес облачността временно ще се разкъса и намалее до предимно слънчево, но след обяд от югозапад отново ще се увеличи и ще завали. Ще духа до умерен, в Източна България и на север от планините временно силен югозападен вятър, който след обяд ще се ориентира от юг. Ще се задържи топло с максимални температури между 10° и 15°. По-ниски, до 5°-6°, ще останат на места в Северозападна България.

Над планините облачността временно ще се разкъса и намалее, но по-късно през деня от югозапад ще започне ново увеличение. На отделни места ще превали дъжд, над 1500 метра – сняг. Ще духа умерен, по високите и открити части - силен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 3°, на 2000 метра - около минус 2°.

карта/НИМХ

Над Черноморието ще е облачно, преди обяд с превалявания от дъжд. След обяд валежите ще спрат и облачността ще се намалее до предимно слънчево. Ще духа умерен, временно силен вятър от юг-югозапад. Максималните температури на въздуха ще са 13°-16°. Температурата на морската вода е 8°-9°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала, на север от нос Калиакра и по-високо.

Днес изгревът в Добруджа бе в 07:33ч, а залезът ще е в 17:08 ч. Продължителността на деня е 9 ч. и 35 мин.

Най-топло тази сутрин бе край морето, с температури между 10° по Северното Черноморие и с градус-два по-високи на юг. -10° отчете измервателната станция на вр. Мусала, а малко над 0° бе в Кнежа, Лом и Чирпан.

В началото на новата седмица, валежи ще има на отделни места в голяма част от страната. Ще е все още сравнително топло, минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 9° и 14°. След обяд с ориентиране на вятъра от северозапад ще започне да нахлува студен въздух, температурите бързо ще се понижават.

Във вторник вятърът в цялата страна ще е от запад-северозапад, умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина - силен. Ще бъде предимно облачно. След временно спиране, валежите ще се активизират, с продължаващото застудяване дъждът навсякъде, с изключение на Черноморието и югоизточните райони ще премине в сняг.

В сряда ще остане ветровито и предимно облачно. От запад на изток валежите постепенно ще спират.

През следващите дни облачността ще е променлива, в четвъртък и петък често значителна, без валежи. Вятърът ще отслабне, а впоследствие ще се ориентира от югозапад и температурите ще се повишават.

карта / НИМХ

Дежурен синоптик: Анастасия Кирилова / НИМХ

c