Водещи новини Общество

Коли затъват в калта по улица във вилната зона на Добрич

Снимки на затънал в калта по улица във вилната зона в местността Гаази баба лека кола публикува в социалната мрежа Силвия Димитрова. Жената е собственик на автомобила. Тя написа:  „Това ли наричате улица??? За това ли плащаме данъци и винетки? Живеем в 21 век, за да затъваме в дупките на улица 11 в Гази Баба. Тече вода от една седмица по тази улица, къщите, дворовете и шахтите са пълни с вода. ВИК нищо не правят, Общината също“.

Пред Про Нюз Добрич Силвия сподели, че са били на гости на свои приятели, които живеят на улица 11 в местността Гаази баба. „Жената, която живее там, ни издърпа с джипа си.  Аз съм гост на тези хора, но е нечовешко по този начин“, възмущава се жената. Тя все още не може да каже дали няма да има проблем за предницата на автомобила в резултат на затъването в калта, но не изключва това.

„Защо плащаме местни данъци и такси, а улици в града са в такова състояние“, пита Силвия Димитрова.

Ситуацията наистина е ужасяваща. Пет пъти „ВиК“ идваха да ремонтират една авария точно пред нас. Една и съща авария пет пъти я правиха в рамките на три месеца“, споделиха пред Про Нюз Добрич Силвия Николова и Веселин Иванов, които са собствениците на имот на Улица 11, №6, втори път.

Обясниха, че екипи на водното дружество пет пъти в рамките на три месеца са ремонтирали една и съща авария. „Заравят я и още същия ден, като отидем да храним кучето, не можем да влезем. Единият път водата стигна до ресторант Орехите“, спомнят си те. В деня, в който от „ВиК“ заровили проблемната дупката, съседи обяснили, че на пет крачки по-нагоре има нова авария. Отговорът бил, че екипът е дошъл за старата авария. За новата няма подаден сигнал и не могат да я оправят. „А, когато се подаде сигнал, не реагират. Стигна се до там почти всеки ден да звъним, а отговорът беше „Да, госпожо, сигналът Ви е подаден“, възмущава се Силвия Николова.

Дори собствениците на имоти там били готови да закупят пясък и чакъл, за да се оправи аварията, която продължава да причинява теч. Резултат от него е огромното количество кал, което прави улицата непроходима.

„Съсед отиде във Вик и каза, че сме готови ние да купим пясък и чакъл, да сложим пясъчна възглавница долу,  защото тази кал, която я изкарват, я вкарват пак или я изсипват пред имотите на хората, дори и през оградите на безстопанствените къщи“, сподели  Веселин Иванов. Обясни, че строят в имота, но последната плоча е била излята преди пет месеца и оттогава тежки камиони не са влизали.

За съжаление, на пет крачки по-нагоре от старата авария, е новата и там продължава да тече.

А улицата, която сега тъне в кал, живеещите там ремонтирали сами преди три години.

„Бяхме направили пътя, всички съседи бяхме събрали пари. Купихме чакъл, извикахме багер да го разстели. Улицата ни беше станала като магистрала, завиждаха ни, че сме успели да се обединим и да го направим. Сега тази улица е разрушена и е в отвратително състояние. С лек автомобил не може да се стигне. Само с джип и микробус. Съсед е с онкологично заболяване и всеки път, когато излизат с автомобила си, има опасност да затъне“, обясни Силвия.    

С новия Общ устройствен план на Добрич, приет през юни 2017 година, се предлага обособяване на рекреационна зона  за вилно строителство на територии в местностите „Гаази Баба“ и „Лозята“ с площ от 201,24 ха. През миналата година Общинският съвет на Добрич даде разрешение за изработване на проект за Подробен устройствен план – План за улична регулация за част от местността „Гаази баба“, с територия ограничена от „Суха река“, местността „Пратера“, градски парк „Свети Георги“, Спортния комплекс „Добротица‘ и земеделските имоти в сервитута на Гробищния парк. Изборът на тази част бе за това, че е с най-голям брой урбанизирани имоти с променено предназначение.

Според отчета за изпълнение на Програмата за управление на Община град Добрич за първата година от мандат 2019 г. – 2023 г., който предстои да бъде разгледан на предстоящото заседание на Общинския съвет, през 2020 г. е възложено и изпълнено Геодезическо, кадастрално и фотограметрично заснемане на улична мрежа, във връзка с изработване на ПУР за м. „Гаази баба“ гр. Добрич. В процес на изпълнение е „Изработване на План за регулация – План за улична регулация (ПР-ПУР) на част от м. „Гаази баба“ гр. Добрич“.

Follow Me:

Related Posts

 1. Гражданин says:

  И аз бях закъсал в една от тези улички преди 10тина години, но успях да се измъкна след 20 минутно лашкане напред-назад… И се за питах тогава: Тия хора плащат данъци в тая зона, която е част от града, в регулация, а никаква настилка няма…. голя пръст.

  Жалка история е тоя град, а ВиК са най-големия унищожител на инфраструктурата в града. Режат и порят улици и квартали, и оставят щети след себе си с десетилетия. Но нали са държавна фирма – никой от никъде не ги контролира и санкционира.

  Няколко пъти ВиК Добрич се обявява в състояние пред фалит. Как е възможно това след като ни цедят с най-скъпата вода в страната, плащаме разхищенията им ежемесечно?
  А качеството на водата е отвратително, пълно с пясък и ръжда, силно варовита!!

  Не е нормална тая държава…

 2. Селянин says:

  О това е нищо. Погребваш близък копаят дупка по средата на нивата и това е как до шия и това наричаме погребение но за 1 година успяха да сложат малко чакъл поне да се стигне до гроба е това е град Добрич.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *