Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Д-р Кремена Митева: Все още не е правено сериозно изследване на почерка на Йордан Йовков

В Деня на ръкописното писмо – 23 януари, поглеждаме към фондовете на Литературния музей към Дом-паметника „Йордан Йовков“ в Добрич, за да разберем кои са най-ценните ръкописни реликви, които се съхраняват там.

Сред тях са оригинални страници, изписани на ръка от Йордан Йовков. „За жалост нямаме цяло запазено произведение, написано от самия писател. Имаме негови ръкописи, но това са отделни фрагменти“, каза за Про Нюз Добрич д-р Кремена Митева, главен уредник в Дом-паметник „Йордан Йовков“. Ценни са отделни странички на разкази от сборника „Старопланински легенди“, от повестта „Жетварят“, от романа „Чифликът край границата“, първата ръкописна страница от разказа „По жицата“.

Запазени са написани от ръката на Йовков фрагменти от разкази от сборниците „Вечери в Антимовския хан“ и „Ако можеха да говорят“. Някъде на листчетата има по няколко реда, другаде – по една страничка. От недовършения от автора роман „Приключенията на Гороломов“ има запазени малко повече страници, които обаче са копия.

„Любопитно е, че на някои от тези ръкописни странички писателят е правил малки скици. Например на „Чифликът край границата“ си е нарисувал малка сграда - вероятно така си е представял чифлика. Има рисувани образи на хора, глави. Тук можем да отбележим, че той като ученик е рисувал карикатури“, разказва Кремена Митева.

Почеркът издава характера на човека. За съжаление, няма сериозно изследване в тази посока за Йовков. „Беше ни помолил един софиянец, който се занимава с графология, да му изпратим ръкописи на писателя, с цел той да направи заключения по темата. Досега обаче не сме получили отговор от него. В нашите архиви има и един доклад, писан преди доста години, за това какъв е почеркът му, но той не е строго графологичен. Така че някакво качествено проучване няма, а би било любопитно“, посочи Митева.

Музеят разполага и с копия на пощенски картички и писма, които Йовков е изпращал до Георги Соколов – негов съученик от Софийската мъжка гимназия. Там интересното е, че някои от ръкописите са на латински. От наследниците на една учителка – негова колежка в съседно на Красен село, се пази оригинала на негов ръкопис. Йовков е написал в поетичния й дневник стихове на френски поет, на френски език. За изследователите на писателя са любопитни тези ръкописи на латински и френски, те не са били известни преди години.

Като обем Литературният музей притежава най-много ръкописи на забележителната актриса Адриана Будевска. Хранилищата пазят цели нейни тетрадки със спомени. Тя се е опитвала да пише поезия, но особено интересни са нейните спомени и впечатления от театралния живот в България. Има запазени ръкописни текстове и от Петър Дачев – брат на основоположника на българския балет, родения в Добрич Анастас Петров. Дачев е бил художник, но и журналист, и публицист. В богатия фонд „Петър Дачев“ в Дом-паметника има запазени ръкописи на цели негови очерци и пътеписи, не само отделни фрагменти.

c