Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

На пазара за земя – продават ниви с лавандула, купувачи обаче няма

Бизнесът с лавандула е в криза, а причините са няколко – лоша стопанска 2020-а година, ниски добиви, срината цена на лавандуловото масло и липсата на пазар. Неведнъж е коментиран този сектор от земеделието, който разцъфтя преди повече от 10 години, разви се, но претърпя сериозен спад през последните две години. Близо 40% от производството на лавандула в страната е съсредоточено в област Добрич, което беше и причината къде шеговито, къде не Добруджа да бъде наричана вместо „житницата“ - „лавандулницата на България“.

В област Добрич през миналата година площите, засадени с лавандула, бяха 78 530 декара. Добивите от качествените сортове бяха около 10 кг. масло от дка, масово обаче стопаните изкараха по 2-3-4 кг/дка, тъй като в много полета има смесени сортове, или такива, които не пускат масло. В района има много залежало произведено масло – има непродадени количества отпреди 2-3 години. Цената му в началото на 2021 година беше ударила дъното – падна на 40-50 лв/кг., ако въобще се намери кой да купи. Сравнението с 2018 година е направо отчайващо – тогава продуктът отбеляза бум, като достигна 250-280 лв/кг. Периодът е много тежък за бранша и може да доведе до фалити, особено за по-дребните земеделци, които разчитат само на производство на етерично масло, нямат насаждения с други култури, не могат да покрият разходите си и задлъжняват, коментират от Асоциацията на производителите на етерични масла.  

Води ли всичко това до желание у някои земеделци да се отърват от нивите си с лавандула, има ли повече предложения за продажби и сделки за полета, засадени с лилавата култура? Преглед на интернет обявите показва, че се предлага земя с лавандула – обикновено трета и четвърта категория, в различни землища в област Добрич. Продават се малки и средни полета -  от 6-7 дка, до около 40-50 дка. Цените са в диапазона от 2300 лв/дка  до 3500 лв/дка., предлагат се площи, засадени миналата година, както и 4-5 годишни насаждения. На пазара има и малки ниви в рамките на община Добрич. Обявите са за площи, засадени със сортовете „Хемус“, „Дружба“, „Севтополис“.

Това се вижда в сайтовете за обяви, в агенциите за недвижими имоти обаче картината е малко по-различна. „Миналата година имаше оферти, но продавачите искат високи цени и нямаше как да се случат нещата. Цените при нас са по-различни от тези в обявите. Те са на нива 1700-2000 лв/дка, максимум до 2500 лв/дка. Ние специално до сделки не сме стигали. Възможно е да сме продали такава земя, но като обикновена земеделска, след като насажденията са били развалени.  Обикновено голяма част от собствениците обявяват земята самостоятелно, не през агенции“, коментира за Про Нюз Добрич Виолета Ангелова от „Ангелов АВ“.

От други агенции, които се занимават с продажби на земя, потвърдиха, че няма пазар на полета с лавандула, като една от причините е, че се иска висока цена. „Зависи и от това коя година е лавандулата – тя е в силата си на третата-четвъртата година. Има такива, които продават с намерение, че купувачът ще я изкорени и ще засади нещо друго. Ако въобще намерят клиент, които би им дал тази цена“, коментират брокери.

„Нямаме в момента такива оферти и изобщо не сме продавали земя с лавандула. Преди време имахме от Тервелско, но не се стигна до сделка. Стопаните мислеха, че тези пари, които се печелеха преди няколко години, ще продължават да се изкарват и в бъдеще, но нещата не се получиха така - цената на маслото падна. Миналата година, съвсем в началото, имаше търсене на такива имоти, но оттам насетне нещата приключиха. Търсеха земя, която е на атрактивно място или лавандулата да е на 2-3 година, да не е младо насаждения“, сподели Павлина Тодорова от агенция „Престиж“.

Агенция „Сигма – Д“ е специализирана в търговията със земя. Там в края на миналата година е имало предлагане на ниви, засети с лавандула на 2-3 и повече години. Търсене по-скоро няма. „Тези, които евентуално биха проявили интерес, искат да знаят с какви точно сортове е засадена нивата. А повечето от тези, които искат да продават, не могат да представят доказателства с какви сортове е засадена тя. Различните сортове имат различно време, в което трябва да се косят, и ако в една нива част от лавандулата е  цъфнала, а другата – не, това е проблем. Ние сме започвали да правим такива сделки и те са се проваляли именно по тази причина – няма доказателство какъв е сортът“, коментира за Про Нюз Добрич Велимир Друмев.

При тях е имало обявени цени от 2700 до към 3000 лв/дка, но това е било преди да се срине цената на маслото. „Защото някои собственици тръгнаха по-рано да продават, тогава това беше възможна цена за средни по големина парцели. Не съм чул някой да е направил сделка на цена 3500 лв. Малко хора предвидиха, че ще настъпи такъв срив на цената на маслото. Реално той започна през 2019 година, като 2020-а вече беше голямото понижение, съчетано със слабите добиви. Знам, че някои успяха да продадат, но това са малки производители, които имат и друго занимание, освен земеделието. Чули, че от лавандула се печели, засадили 10-20 дка и, разбира се, не са постигнали добри резултати. При големите земеделци със стотици декари е по-различно.

Не мога да кажа, че е имало пазар за такива ниви. Просто хората като видяха накъде отиват нещата, решиха да се отърват от насажденията си. Имахме една сделка, но хората, които купиха земята, имаха намерение да я изорат и да засадят традиционни култури. Само че почистването на тази лавандула е трудно и се влагат допълнително средства – лавандулата по-трудно се изкоренява, освен това тя изтощава почвата и е необходимо по-обилно наторяване, за да се възстанови“, посочи Друмев.  

Как ще продължи този процес, ще има ли повече стопани, които се отказват от бизнеса с лавандула и продават земите си, предстои да разберем. Ковид кризата усложни още повече състоянието на бранша, тъй като удари и големите потребители на маслото, в сферите на козметиката, ароматерапията, фармацевтиката и др.

c