Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Агресивен бездомник с психични отклонения се настани в автобусна спирка в Ген. Тошево

Очаква се днес 30-годишният Емил да бъде настанен в психиатрично заведение. Той останал без дом, защото изгорил до основи къщата си в квартал Пастир. Не искал да работи, на моменти бил агресивен. Отказвал помощ, но не отказвал цигари и алкохол. Тревожното е, че на спирката се качват и слизат ученици, които се возят до учебните заведения в Ген. Тошево.

Бездомник от генералтошевския квартал Пастир превърна в свой дом автобусна спирка, която се намира на метри от читалището. На снимки, публикувани във фейсбук, се вижда, че в малкото помещение, без врата и прозорци, има импровизирано легло, застлано с килим и завивка.  

Емил, който е на около 30 години, е без дом, тъй като подпалил къщата си около Коледните празници и тя изгоряла до основи, научи Про Нюз Добрич от местни хора. Мъжът е с психически отклонения. Бил е съвсем нормален, дори пребивавал в чужбина известно време, но се върнал оттам друг човек, започнал да си говори сам. Говори се, че е превъртял след побой. На моменти имал агресивно поведение.

Притеснителното е, че от тази спирка в квартала се вземат децата за училище и детска градина в града и се връщат пак там.

Емил е от едно от малкото ромски семейства в квартала, в който живеят около 200 души.

„Той е с психическо заболяване. Запали къщата, в която живееше с баща си, на 23 декември. Оттогава баща му е при братята си. Емил тормозеше баща си, посягал и на майка си, която беше инвалид. Тя получи инсулт и почина. А иначе хорицата го обгрижваха много, но той тормози всички“, сподели за Про Нюз Добрич кметският наместник Снежана Станева.  

Тя заяви, че е подала всички необходими жалби до институциите за случая. Чака се прокурорско решение, за да може мъжът да бъде настанен трайно в съответното заведение. „Аз съм се обаждала на телефон 112, оттам връщат обаждането пак до мен. Не разполагаме с никакъв общински имот, в който да може да бъде настанен. Уведомила съм общинското ръководство за случая“, каза Станева. По думите й Емил вечер явно отсяда някъде, защото не нощува на спирката, особено сега при минусовите температури. Проверила снощи около 21.00 часа – нямало го на спирката.

„Дават му цигари и алкохол, а той е опасен, когато се напие - вдига скандали, удря по контейнерите. Хората се страхуват, има самотни възрастни, които се заключват през последните седмици. Наложи се полицаи да патрулират, за да не станат инциденти. За нас е много тревожно, но от 23 декември чакаме прокурорското решение “, допълни Станева.

Всеки момент се очаква Емил да бъде настанен в Психодиспансера в Добрич. До часове трябва да бъде факт и прокурорската заповед, с която той може да бъде настанен в психиатрично заведение.

Снежана Станева сподели още, че мъжът получава всеки ден храна от трапезарията за социално слаби. Имал и пенсия. Подпомаган е и с хранителни пакети от общината.

Не искал да работи. Предложена му била помощ да му се възстанови къщата, но той отказал с думите: „Там, където е горяло, не мога да се върна да живея“. Предлагали са му да го настанят в други къщи – пак отказал. На спирката му било добре, защото така хората го съжалявали и му давали по нещо. 

c