Водещи новини Общество Туризъм

18.01.1968 г. – първа копка на курорта Албена. Началото на историята (+снимки)

Бригадирът Балкански подава кирката на Тодор Живков за първата копка

Датата е 18 януари, годината е 1968 – денят на първа копка на курортния комплекс „Албена“ с работно име „Балчик юг“. Събитието се случва след решение на Министерският съвет N109 за построяване на нов курортен комплекс край град Балчик.

Началото започва с тържествена церемония. На 18 януари първият секретар на ЦК на БКП и председател на Министерския съвет Тодор Живков и председателят на народното събрание Георги Трайков символично правят първата копка на терена. Строежът е обявен за национален обект и е включен в списъка на националните обекти

Комплексът е замислен, като цялостен проект и поверен на екипа на арх. Ненов.

Партийни и държавни ръководители определят мястото, където ще бъдат основите на първия хотел в Албена

“Тайната на тази мащабна артихектурно-строителна творба с размерите на основния пространствен модул, които са 300/420/260, са извлечени от „божествената пропорция” на Златното сечение“ – споделя самият главен проектант арх. Николай Ненов в бр. 2 на сп. „Архитектура“ от 1989 г. Златното сечение е универсален израз на структурна хармония и е в основата на проекта за построяване на комплекса.

Планът за построяването е разделен на 7 етапа и идеята е да се строи по индустриалния метод. Курортният комплекс “Албена” е първият в България, изграден по този начин, като хотелите, ресторантите и магазините са включени в оригинални архитектурни композиции. Концепцията за строителството е цялостна, като дори е предвидено покривите на хотелите да следват силуетите на възвишенията зад тях, за да се вписват максимално. Целта е строителството да е евтино, без от това да страда качеството. Ползват се монолитни панели, които дават възможност за различни конфигурации. В основата си всички хотели следват един план – големи общи пространства на първия етаж, а ногаоре т.нар рамково строителство и строителство  тип „рибя кост“. Екипът от архитекти осъществява изящно стъпаловидно разполагане на хотелите в диагонал, което позволява всички етажи и стаи да имат изглед към морето. 

Тържествено слово на председателя на комитета за отдих и туризъм

Πpeз пъpвия eтaп ĸoмплeĸcът e eднa oгpoмнa плoщaдĸa, на която няма нищо. Зa мaлĸo пoвeчe oт гoдинa ca пocтpoeни 9 xoтeлa, 4 pecтopaнтa 2 бapa и инфpacтpyĸтypaтa ĸъм тяx. Cлeдвa втopият eтaп, в ĸoйтo cтpoитeлcтвoтo ce cъcpeдoтoчaвa в изгpaждaнe нa тъpгoвcĸи цeнтъp “Бaзap – ceвep”, тpи xoтeлcĸи гpyпи, ceдeм pecтopaнтa в близocт дo мopcĸия бpяг. Haд фасадите на хотелите се виждат имената им – Дoбpoтицa, Бaлиĸ, Kapвyнa, Дopocтop, Kaлиaĸpa. Tpeтият eтaп e вeчe cтpoитeлcтвo въpxy зeлeния xълм дo пaнopaмния път или т. нap. Гopнa зoнa, в ĸoятo имa 8 xoтeлa и пeт pecтopaнтa. Πpeз пepиoдa 1972-1978 гoдинa ce ocъщecтвявaт ocтaнaлитe чeтиpи cтpoитeлни eтaпa. Πpoeĸтиpaт ce влaĸчeтaтa, ĸoитo дa cвъpзвaт гopнa и дoлнa зoнa. Едновременно с това се строи и цялостната инфраструктура на бъдещия комплекс – водоеми, пречиствателна станция, водопреносна мрежа и др. 

Тържествено слово, произнесено от Тодор Живков преди първата копка 1968 г.  

През периода 1973 – 1974 се завършват 6 хотела на плажната ивица на комплекса. Това са „Гергана“, „Славуна“, „Мура“, „Елица“, „Нона“и Боряна“. През 1978 г. в Албена вече има 40 хотела, с 12 750 легла, къмпинг и 23 ресторанта.

След земетресението във Вранча през 1977 година се взема решение всеки хотел в Албена да бъде обследван и да бъде подсилен, така че да издържи на VII-ма степен по скалта на Рихтер, спомня си пред Про Нюз Добрич арх. Вихра Карапетрова участвала в част от проектирането на комплекса. В това време тече и строителството на хотел Добруджа, с работно име „Целогодишния“ от чийто проектантски екип е и тя. Той се изгражда, така че да издържи до IX-та степен, тъй като е обявен за държавно значим обект и предвиден за посещения на гости от най-високо ниво. Хотелът-емблема на курорта е и първата стъпка към целогодишната му експлоатация, като допринася за развитието на конгресния и балнеоложки туризъм. На 25 юли 1983 хотел  „Добруджа“ посреща първите си чуждестранни туристи.

Първата копка  

Животът на почти всяко семйсво в Добрич е свързан по един или друг начин с Албена. Всеки работил в комплекса знае и може да разказва много за строителството и живота на курорта. С годините той се превърна в неделима част от ежедневието и почивката ни, кара ни да се гордеем с него и да каним гостите си там. Така е и днес. Въпреки трудните времена, Албена си остава не само оазис за нашата почивка, а и оазис на времето – с целостта, красотата, цветността, безопасността си и продължава да пише историята си.

Бригадата на Костадин Христов от зидаро кофражисти, участвала във всички етапи на изграждането на курортен комплекс Албена

История, която вие нашите читатели, можете да допълните и обогатите със спомените си за Албена. Ако имате интересна снимка или история, ако животът ви е бил трайно и неразривно свързан с комплекса, ако тук сте срещнали партньор, приятел за цял живот или имате интересна случка пишете ни на адрес pronews.office@gmail.com.

Вие разкажете на нас, а ние ще разкажем на останалите! 

Снимки: Държавен архив Добрич

Етап I – 1968
Етап I – 1968
Етап I – 1968
Хотел Калиакра, етап I, 1968
Етап I х-л Калиакра и х-л Добротица, 1968
Етап I 1969 г.
Етап I х-л Добротица
Етап VI х-л Боряна
Откриването
Откриване
Хотел Добруджа откриване  рали “Албена”
Тодор Живков и гости по случай откриването на комплекса  
Follow Me:

Related Posts

 1. Митко Демирев says:

  Благодаря на авторите за тази публикация – ОБИЧАМ АЛБЕНА и всяко лято сме на море там, за мен това е най-добре уредения курорт и много важно, че се запази такъв какъвто е и през последните 20 години в които България “изцапа” всичките си курорти. За щастие Албена е с друг статут и не успяха да я превърнат в отблъскащо място.
  Зимно време също посещаваме Албена и ми липсва единствено да укрепят и облагородят връзката с моя роден град Балчик, за да може разходките да са дълги и вело разходката да е достъпна.
  Варна трябва да вземе пример как може да не се допускат коли на първа линия и в същото време това да не пречи и на бизнеса.

 2. ЕЛЕНА КОНДОВА says:

  Здравейте, снимката която сте озаглавили откриване на хотел ,,ДОБРУДЖА” – от зад на пред втората – не е откриването на самият Хотел , а откриване на Рали ,, АЛБЕНА- Златни пясъци”. ТОВА рали се провеждаше през месец май години на ред (може би в продължение на 20 години) по време на комунизма.
  Снимката която е трета от зад на пред не е от плажа на АЛБЕНА- поне така ми се СТРУВА, скалите който са на снимката не са характерни за ПЛАЖА на АЛБЕНА.
  Първият ДИРЕКТОР на КК АЛБЕНА се е казвал ЖЕЛЬО СТАЙКОВ , той е желал всичко да бъде в полза на хората – ЧОВЕКА, ЗАТОВА в началото не е имало оформени тротоари освен основните улици в КОМПЛЕКСА, работещите , хората – туристите сами са определили къде да се изградят тротоарните пътеки като за две три год. Те са ходели по тревата по най- краткият път от едно място до друго място, така отъпквали тревата и чак след това са направили алей, пътеки и тротоарите за разходки.
  Озеленяването и засаждането на Дърветата също е направено с умисъл.

 3. Грациела Димитрова says:

  Благодаря и аз за статията и искам да направя и моето допълнение, защото в моето семейство като малка Албена присъстваше много сериозно. Баща ми – Веселин Христов Повивков ставаше в 4 часа и се връщаше късно през нощта години наред, заради изграждането на Албена. Баща ми отдавна го няма, но от него знам, че Карвуна, Балик и Тервел – първите 3 хотела са негово дело, бил е технически ръководител на обектите, макар и само на 30 години. Дори преди това е ръководил строежа на завод Орлов, там се е доказал на една много крехка възраст (27г.) и са го изпратили в голямата игра – на Албена. Цели три години е бил сред първенците групови ръководители на комплекса, за което получи Народен орден на труда-златен, спомням си награждаването му, а орденът е у дома. Тогава това се давало рядко, само около 1000 души го имат. Баща ми имаше изключителна способност да работи с хора, да бъде лидер без да е авторитарен и в същото време техническият му мозък измисляше най-невероятни начини за справяне със ситуации, били то технически решения или проблеми с хората. От него знам, че не трябва да се делят хората. В бригадата му имаше българи, цигани, турци и той ги ценеше еднакво и те му се отплащаха с искрена обич и уважение. Дълги години чувам от доста хора името му с добро и все достигат до мен добри думи от познатите му. Информацията тук е с факти от две статии, които майка ми е запазила – имам и снимки, които не виждам как да прикача тук.
  Но ако се прави някаква музейна експозиция за Албена, много държа името на баща ми да присъства там. Именно затова пиша тук. Ако някой прояви интерес, мога да ги предоставя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *