Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

27,4 млн. лв. в Бюджет '21 за спортните федерации, 11% са за борците

Едмон Назарян - снимков колаж

И през 2021 година, заради спортните постижения на борците ни, Федерацията по борба е с най-голям дял от финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта.

Бюджет 2021 е в размер на 27,459 милиона, като сред четирите родни федерации с най-сериозна подкрепа са леката атлетика, художествената гимнастика и боксът.

В списъка за т.г. са включени още две федерации - по колоездене и триатлон.

таблица - 24chasa.bg

Независимо, че програмата на олимпийската 2020 година бе наложително променен заради наложените глобални ковид-ограничения, спортното министерство запазва финансовата рамка. Още на ранен етап всички договори за финансиране са подписани, с цел федерациите да проведат безпроблемно подготовка за тазгодишния спортен календар.

Над 1 милион вземат боксът, щангите, ските и плуването. Особено в плуването правим невероятен пробив по време на пандемията, като вече имаме три квоти за олимпиадата, а Йосиф Миладинов постигна световно постижение.

Най-малките бюджети в спорта в България са за федерациите по ръгби, ловна стрелба и триатлон, които получават по 40 000 лева.

Все още няма категорична позиция за датите на отложените игри в Токио. През втората половина на миналата година, когато коронавирусното разпространение бе овладяно, домакините бяха амбицирани игрите да се проведат през 2021-ва. В момента обаче пандемичната картина в Япония е доста динамична. Министърът на административната и регулаторната реформа Таро Коно предупреди, че към момента решението за потвърждаване на олимпиадата е невъзможно.

“Всичко е възможно в тази ситуация. Токио е в много тежко положение, но не трябва да се предаваме. За съжаление обаче, не можем да дадем категоричен отговор дали ще ги приемем, или не. Олимпийският комитет трябва да има няколко резервни варианта, защото не е ясно какво ще се случи.”

В последното обществено допитване, 80% от японците бяха категорично против провеждането на летните олимпийски игри.

c