Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

И млади, и по-възрастни дами от Добрич прибягват към козметични процедури

Деница Божанина е козметик, работи рамо до рамо с майка си в Кабинета по естетична и клинична дерматология „Д-р Вяра Ангелова”. От четири години се занимава професионално с медицинска козметика. Младият специалист има висше икономическо образование, но се отдава на разкрасяването на добруджанки. Освен козметика в София е завършила и различни курсове и квалификации, сред тях микроблейдинг, мастърлейвъл в „Ес академи” в столицата и други. Участвала е в международни конференции по естетична дерматология в Монте Карло и в Париж.

За Про Нюз Добрич Деница Божанина сподели, че това, което ги отличава от всички кабинети, салони за красота или подобни вид места, е, че винаги имат индивидуален подход към пациента или клиента. Тя разказа, че се съставя индивидуална програма с процедури, които се извършват в кабинета, плюс подходящата домашна грижа. „За целта имаме богати познания в областта на медицинската козметика, която се предлага, и съответно винаги сме подготвени да предложим това, което е най-подходящо в зависимост от кожата, възрастта на клиентката”, обясни специалистът. Тя посочи, че обикновено кабинетът им се посещава от жени. Има и младежи, които са предимно с проблемна кожа и обикновено ги водят техните родители.

Това, което предлагаме като процедури, са различни пилинги, които съчетаваме отново с индивидуална терапия в зависимост от конкретния проблем, разказа Деница Божанина. В кабинета може да се подложите на лазерни процедури, които включват SHR-лазерна епилация – патентована технология на „Алма лазер”. Той има процедура и за разширени капиляри на лицето, както и за пигментация. Предлагат се и по-ивназивни процедури, които са доста на брой. Те задължително се изпълняват от лекар дерматолог, преминал през необходимите обучения и квалификации. Инвазивни процедури са различните мезотерапии  - процедури, при които по инжекционен метод в повърхностните слоеве на кожата се внася продукт. Обикновено те са на базата на хиалуроновата киселина, но може да е в комбинация с аминокиселини, с някакъв вид коктейли с витамини. Има и мезотерапия, която е за масни натрупвания, по-познати като целулит. Друга мезотерапия е само за околоочния контур, зона, която много често е проблемна. Има и мезотепария за пигментация, която също дава много добри резултати в комбинация с други процедури.

В кабинета се предлагат и хиалуронови филъри, които са вече доста разпространени. Най-вече се виждат направени устни. „За съжаление, има доста прекалили с обемите, една тенденция, която вече отпада”, сподели Деница Божанина. Тя разказа, че на европейски и международни конференции основният апел е точно всичко да изглежда максимално естествено. Т. е. когато ви срещне познат, с когото не сте се виждали отдавна, да види, че изглеждане много добре и да не знае защо. А не примерно да каже: „Правила си е скули, правила си е устни” и т. н. В последните години филърите се използват много често и при корекции на носа.

В кабинета се използват и мезо конци, които са доста популярни в последно време. Козметикът посочи, че звучи малко страшно в първия момент, но те са напълно резорбируеми, процедурата е изключително деликатна. При нея конците се внасят по инжекционен начин. Идеята е на мястото, където е сложен конецът, да се образува за около месец нов колаген и еластин и по този начин се получава един лек лифтинг ефект на цялото лице, обясни козметикът. Предлага се и ботокс терапия, която е известна от години. Там също се цели да няма пълен блокаж, лицето да изглежда съвсем естествено. В кабинета може да си направите и микронидълинг. Изпълнява се от козметик с машинка с еднократни иглички, с които се правят много на брой обождания на лицето, до2 мм. Целта е свиване на пори, прилага се и при белези от акне.

Различните процедури се предпочитат от жени на различна възраст, сподели Деница Божанина. По думите й дамите, които са на 35 плюс, 40 плюс, 45 плюс търсят подмладяващи процедури, които често включват пилинги, по-инвазивните процедури, филъри, мезотерапия. „По-младичките обикновено имат проблемна кожа и основно с това се справяме”, каза специалистът. Тя сподели, че има доста голям интерес към епилацията, която представлява трайно премахване на космите и решава проблем, който обикновено дълги години тормози дамите.

Българката винаги се е опитвала колкото и малко средства да има да изглежда добре и да се грижи по-един или друг начин за себе си, сподели Деница Божанина. Тя каза, че не са имали клиентки, които посещават кабинета с желание да заприличат на някого – на известни певици, актриси и други. Имали са обаче случаи, в които дамата иска конкретни устни и показва снимка. „Това много често няма как да се случи, защото филърът ще даде обем, но той няма да промени формата на устните. Но ще бъдат по-пълни, по-пухкави, по-съблазнителни”, обясни козметикът.

Деница Божанина сподели, че цените на по-инвазивните процедури са по-високи от тези на пилингите и на другите козметични терапии и медицинското почистване. По думите й са същите както са в цялата страна. „Процедурата навсякъде е една и съща. На пазара има няколко качествени продукта, доказали се във времето с добри и трайни резултати”, обясни специалистът. Тя разказа, че обученията, на които се ходи, за да може лекарят да прави дадена процедура, са едни и същи и в чужбина, и в България. Т. е. няма как да има много големи разлики в цените. Според специалиста ниската цена за инвазивна процедура сигнализира за не добро качество на продукта или на изпълнението.

С козметичните препарати, с които работим, се запознаваме от една страна на конференциите, на които ходим, сподели Деница Божанина. От друга страна това става и чрез самите представители, които са за България. „Аз лично, ако трябва да съм честна, пробвам от всичко на себе си – не скри козметикът. – Искам да знам какво точно поставям на лицето на клиентката и какво мога да очаквам”. Обясни, че е работила близо шест години като медицински представител на продукти.  Божанина обясни, че са ориентирани към медицинската козметика, защото тя е най-пречистена, рискът от алергични реакции е нулев. Ползват и професионални продукти, които са за дерматолози или дерматологични кабинети.

c