Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Жълт код за обилни валежи, без ограничения на движението в област Добрич

Слаб снеговалеж - във вътрешността на областта, и дъжд - за района на Северното Черноморие. Сутрешните температури в региона:

  • 0°С - в град Добрич, по 3°С - в крайморските общини (Шабла, Каварна и Балчик)

Няма затворени за движение пътни участъци в област Добрич. Това съобщиха от Областно пътно управление.

По данни на Национална пътна агенция, към 06:30 ч. на 10 януари, температурите в страната са в интервала от - 4°С до +7 °С.
Времето е предимно облачно. Слаб до умерен вятър духа в почти цялата страна.

Дъжд вали в областите: Бургас, Варна, Кърджали, Пазарджик, Русе, Силистра, Сливен, Смолян и Хасково.

Сняг вали в областите: Варна, Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Разград, Русе, София, Стара Загора, Търговище, Шумен и Ямбол.

Пътните настилки са предимно мокри или заснежени и обработени, проходими при зимни условия.

Ограничена е видимостта поради мъгла в област Плевен - до 100 м.

Предупредителен жълт код - за обилни валежи и усилено вълнение на морето, е в сила за област Добрич през днешния ден. Според синоптичните прогнози, на 10 януари ще има значителни валежи от дъжд, който с понижение на температурите ще преминава в сняг. Средните валежни стойности за региона се очаква да са до 20 л/кв.м. през денонощието. Вълнението на морето в района на Северното Черноморие ще се усили в следобедните часове до 4 бала.

карта / НИМХ

За днешния ден е в сила оранжев код за обилни снеговалежи в Северозападна България и жълт код за валежи от дъжд и от сняг в останалата част от страната.

В по-голямата част от Северна България и високите полета на Западна ще вали сняг, а в останалата част от страната - дъжд. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и в Източна България и временно силен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат от 0°-2° в северозападните райони до 6°-7° в крайните южни.

Над планините ще е облачно и мъгливо. Ще вали предимно от сняг, на места валежите ще са значителни. Снежната покривка ще продължи да се увеличава. По най-високите върхове ще духа силен до бурен югозападен вятър , а останалите райони вятърът ще е предимно умерен, от юг-югоизток. По планинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват навявания. През деня в южните части от Рило-Родската област ще се затопли и там на височина до около 1300-1400 метра снегът ще преминава в дъжд. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 4°, на 2000 метра - около 1°.

Над Черноморието ще е облачно, с валежи от дъжд. По Северното Черноморие, където температурите ще са по-ниски, през нощта и сутринта дъждът да се примесва със сняг. Ще духа умерен и временно силен вятър от изток-североизток. Максималните температури на въздуха ще са 6°-8°. Температурата на морската вода е 9°-10°.

Дежурен синоптик: Красимир Стоев/ НИМХ

c