Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Бармани от цял свят обучава в Малта Тихомир Михайлов от Добрич

Барманът Тихомир Михайлов е от Добрич, на 34 години. Попаднал случайно в професията, осем поредни години той е най-добрият в България и прославя страната ни и извън пределите й. А днес е преподавател на хора от цял свят, решили да се потопят в интересната професия на бармана.

Тихомир е завършил Професионалната гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Георги Павлов”. През 2005 година започва да работи в курорта Албена в сферата на туризма и барманството. По думите му всичко става случайно, просто се хваща на лятна работа. Но му харесва и се запалва по барманството. Споделя, че тогава е доста модерно да се правят коктейлни шоута. За първи път вижда бармани да правят трикове с бутилки и шейкъри и страшно много му допада. Решава и той да пробва. Намира разни видеа в интернет е започва да тренира.

През 2006 година Тихомир изкарва първия си курс за бармани в курорта Албена. На следващата година вече преподава в тях. Същата година се явява на първото си състезание – национално във Варна, и го печели. Когато му казват, че трябва да представи България на световния конкурс в Тайван не може да повярва. От 2009-а осем години подред печели надпреварите сред барманите в България, две години е победител в Малта. През 2014 година става носител на бронзов медал на световното първенство за бармани в Чехия. Предната година печели отборна купа с колегата си Васил Колев в Китай.

Подготовката за едно състезание отнема много време, споделя Тихомир. Той се състезава с стил флейър, в който се правят трикове с бутилки, шейкъри. Барманът разказа, че първо се обявяват правилата. Целият рунд е 5 минути. По думите му е хубаво да има някаква тематика, да се играе нещо, защото това носи допълнителни точки. Оценява се дали самата музика съответства на избраните движения. Приготвят се четири дози от един и същи коктейл. Той трябва да бъде уникален, не трябва да е копиран класически коктейл. Приготвя се в зависимост от листата, която е предоставена от организаторите на конкурса. Барманът си избира какви точно продукти ще използва. Коктейлът се оценява по вкусови качества, визия, декорация, аромат и т. н. Оценяват се и сложността на движенията, връзка между движения и музика. За да е един барман добър е много важна комуникацията с клиентите, споделя Тихомир. 

Освен в България съгражданинът ни е работил в Кипър две години, там за първи път излиза извън страната ни. От шест години е в Малта в Сейнт Джулиънс. Разказва, че предната година в близкия град Орми са направили частно училище за бармани. Учебното заведение е с акредитация от Европейския съюз. В него се преподава в сферата на туризма – освен бармани се обучават и камериерки, дори кадри в областта на медицината. Заради пандемията в момента училището не оперира. Преподава се на големи хора, които искат да се развиват в тази сфера. Има ученици от цял свят – от Англия, Непал, Бангладеш, Китай, Филипините и други.

Тихомир Михайлов бе любезен да сподели за читателите на Про Нюз Добрич любимия си коктейл. Той е Дайкири - изключително лесен и широко разпространен. Барманът го обича върху много лед с 2 части отлежал ром, 1 част пресен сок от лайм и 1 част захарен сироп. Наздраве!

c