Водещи новини Общество Храна и напитки

Къде баничките в Добрич са най-вкусни?

Къде се продават най-вкусните банички в Добрич? Този въпрос се оказа доста оспорван сред добричлии. Ето защо ние от Про Нюз Добрич се заехме със задачата да потърсим отговора му.

За целта проведохме анкета и се допитахме до самите граждани. В нея се включиха близо 700 добричлии, които споделиха мнението си за това къде според тях се правят и продават най-вкусните банички, какво им харесва в тях и какво не им допада в останалите.

Свързахме с баничарниците, класирали се в ТОП 3, за да разкрием пред вас „поверително от кухнята“ какво се крие зад доказалия се във времето вкус на баничките им.

Ето и резултатът от анкетата:

Трето място заема баничарница „Елит“

Баничарницата, която се намира срещу болницата в Добрич, е в бизнеса вече от 11 години. Рецептата на тяхната баничка не е променяна от откриването на заведението. Според тях баничката е най-трудоемката закуска и точно вложеният труд на баничарите я прави толкова вкусна. Те споделиха, че клиентите им са изключително много и разнообразни. А фактът, че баничарница „Елит“ работи денонощно, привлича още повече клиенти във всеки час от денонощието. Попитахме ги дали пандемията от Коронавирус се е отразила върху цените на закуските или върху потока от клиенти. Те заявиха, че цените по никакъв начин не са се повлияли, а броят на клиентите е спаднал съвсем малко.

На второ място в класацията се нарежда баничарница „Старият Добрич“

Повече от 15 години тя украсява стария град и радва хората с вкусните си закуски. Тяхната тайна рецепта за банички също не е променяна, откакто баничарницата е отворила вратите си. Специалното в тяхната баничка се крие в тънките кори и хубавото разтегляне на листа. Клиентите на баничарница „Стария Добрич“ вече 10 години се обслужват от една продавачка, а тя радушно и с усмивка ги посреща, помни и познава почти всеки и дори знае каква закуска ще си купят. „Имаме много малки клиенти и много възрастни. Има от различни националности – англичани, една японка. Най-разнообразни хора“ – сподели продавачката, като допълни, че на ден минават около 150 човека, за да си купят закуска.

Коронавирусът според нея е повлиял на цените на продуктите, които закупуват от доставчиците, но на цените на закуските не се е отразило. Въпреки това клиентите са по-малко. „Много хора са без работа. Предпочитат да си направят нещо вкъщи, вместо да си купуват закуски от центъра.“ Лятото продажбата е била много слаба. Хората, които работят по курортите и са си купували баничка или друга закуска сутрин от баничарницата, са били драстично по-малко през 2020 г.

Почетният победител е баничарница „Пчела“

Тя се е утвърдила в бизнеса от 25 години. Нейната рецепта за баничките продължава да е същата от старта на заведението, но последните 15 години са се сменили материалите за направата им. „Преди брашното беше абсолютно чисто, а сега вече има добавки в него. Според производителя на брашно се нагаждаме и ние.“ Собственикът на баничарница „Пчела“ сподели, че специалното в тяхната баничка е влагането на любов и труд и сравнително качествените материали, с които може да се произведе качествена продукция. На ден през баничарницата минават около 400-500 души, основно от Добрич и селата, които обикновено имат някаква работа по центъра или в поликлиниката, и се отбиват за вкусна топла баничка. „Клиентите от едно време познават баничарницата и се доверяват на утвърденото име, което има.“ За жалост, и тази баничарница обаче е жертва на спада в потока на клиенти вследствие на пандемията.

В нашата класация, определена от почитателите на банички в Добрич, на четвърто място се нарежда “Новата баничарница” в квартал „Балик“, следвана от “Идалго” в същия квартал. След това са баничарниците “Лайф” и “Лъки”.

Хората, включили се в анкетата, споделиха, че най-вкусната баничка трябва да има много сирене и да е качествено, а не заменено с извара, освен това трябва да е топла и хрупкава. Истина е обаче, че вкусът на всеки е различен – някои харесват баничката им да е по-мазна или по-препечена, а други не. Ето затова всеки предпочита да хапва от различна баничарница. Това, което можем да заключим, е, че опитът в производството на банички изиграва голяма роля, а хората предпочитат автентичния вкус на баничките от преди време.

Ирена БАКЪРДЖИЕВА

Follow Me:

Related Posts

  1. Ивелин Кадийски says:

    Някак си пропускате в проучването квартал “Добротица” с пекарната “Ради Бред”. Там са много вкусни баничките и много истински (качесвени). Мннието ми е лично, но вярвам, че много хора го споделят.

  2. Много ми е интересно от кога не сте си вземали банички от Баничарница Пчела?
    Пълен абсурд,нищо общо нямат от много години.То не е баничка а подметка,а после в корема ти е вулкам от изригване на киселини.
    На мен лично ми прелича на реклама.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *