Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Д-р Веска Станева от Добрич: Отлагането на денталното лечение не е добро за пациента

Д-р Веска Станева  е лекар по дентална медицина от Добрич с 35-годишен стаж в професията, един от уважаваните специалисти в града. Пред Про Нюз Добрич тя сподели, че от началото на кризата с Ковид 19 определено има спад в посещенията на пациенти в кабинетите на стоматолозите. По думите й, през лятото, когато обстановката беше малко по-отворена и по-спокойна, е имало пациенти за планирани дейности, докато през април и май м.г. посещенията са били само по спешност. „Самите хора се ограничаваха от страх, идваха само ако ги заболи много. Сега отново – имаме положителни пациенти и такива под карантина, които се обаждат и отлагат часове“, посочва зъболекарката.

Д-р Станева е категорична, че отлагането на лечението не е добро за пациента, защото състоянието му може да се влоши. Тя споделя мнението, че българите не са започнали да обръщат повече внимание на зъбния си статус. „Хората винаги са били две групи. Има пациенти, които наистина изключително много се грижат за зъбите си. Те ходят по няколко пъти годишно на профилактични прегледи. Има обаче и други, които чакат последния момент, когато вече не може да им се помогне по друг начин, освен да им се извади зъб. Това води до обеззъбяване и влияе и на другите системи в организма“, казва д-р Станева.

Лошото според нея е, че майките, неглижирайки собственото си устно здраве, неглижират и това на децата си. „Шири се мнение, че на млечните зъби няма какво да им се лекува, защото ще се сменят, но процесите са свързани. И това тръгва от млада възраст – вече в кабинетите идват пациенти на по 20-30 години с по няколко липсващи постоянни зъби, което никак не е добре“, подчертава стоматоложката.

Нещата се задълбочават и заради липсата на училищните кабинети, на някакво организирано посещение при стоматолог, на планиране, каквото е имало преди години. „Децата от училище идваха по график в детското отделение и статусът им се проследяваше. Сега всичко е оставено изключително и само на родителите. Липсва и профилактика. Националната кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни молари на деца от 5 до 8 годишна възраст е добра, но продължава само един месец в годината“, споделя тя.

Страхът от зъболекарския стол е всеизвестен. Много хора се страхуват и това е причина да не ходят при стоматолог. В резултат зъбните проблеми се натрупват и решаването изисква повече  и по-продължителни посещения в зъболекарските кабинети.

„Опитвам се да успокоя пациентите си с по-краткотрайна работа в устата, да им отвлека вниманието, да ги разговоря. Сега повече се работи под анестезия, но го има и страхът от инжекцията. Трябва и ти самият да си спокоен и ако не си, да не го показваш пред пациента. Има го този страх, а той води до нерешаване на проблемите и влошаване на стоматологичното здраве“, казва денталният специалист.

Д-р Станева съветва да не се неглижират проблемите, да се ходи редовно на профилактичен преглед, защото колкото е по-малък проблемът, толкова по-лесно и по-безболезнено се решава. „Така казвам аз на моите пациенти – да не чакат да ги заболи. Тогава е късно.“

c