Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Именичката Иванка Димитрова: Обичам всички песни, но най-много добруджанската

Имен ден празнува днес Иванка Димитрова от Добрич. Тя е председател на Пенсионерски клуб „Европейска гласове”, ръководител на женската певческа група към него, секретар на областната организация на пенсионерите и народна певица. Ръководи клуба, който е един от най-големите – със 140 членове, от 20 години. 

Димитрова споделя, че хората ок клуба й звънят всеки ден, тъй като много им липсват събиранията в него. ПК „Европейски гласове”, както и останалите клубове в Добрич, са затворени заради пандемията. „Един пенсионер няма друго развлечение освен да посети клуба”, посочва председателката му. С гордост разказва, че са единствената певческа група, която е станала представителен хор, корепетитор е Евтим Евтимов от оркестър „Жътвари”. Групата е обиколила много страни – Молдова, Украйна, Унгария, Испания, Австрия и други. Получили са покана да участват в надпяване в Турция, но заради пандемията то се е провалило. Сега са изпратили заявка за Германия. Председателката споделя, че в клуба винаги е имало добри музиканти – Гочо Петров, Красимир Иванов и други.

Иванка Димитрова посочва, че в клуб „Европейски гласове” отбелязват всички празници, сред които и Ивановден. На нейния имен ден винаги ставало най-весело. Ивановден и Йордановден честват заедно. „Правим голяма почерпка, с музика, поздравления”, разказва жената. Тази година ще празнува в къщи с децата си и племенниците. По думите й апартаментът й е двустаен и няма възможността да покани и приятели. Председателката на клуба много съжалява, че няма да могат да отбележат Бабинден. „Това е денят на майките, на бабите, а ние ще бъдем затворени”, споделя тя.

Иванка Димитрова е известна с изявите си като певица. Разказва, че е от музикално семейство от село Тянево. Дядо й е свирил на гайда, баща й – на гъдулка. Брат й Кольо Симеонов, също гъдулар, е бил известен, свирил е с Гочо Петров. Майка й е пеела, но не е била известна изпълнителка. Самата Иванка Димитрова пее от 15-годишна. Когато е на 40 години започва в оркестър „Жътвари”. Има много записи – в „Тянков телевизия”, в „Скат”, в радио „Добруджа”.

„Да пея ми е дадено в сърцето”, споделя председателката на клуб „Европейски гласове”. Разказва, че учи песните си от дискове, от видео и аудио касети. „Ако песента съм я чула някъде, аз си я обработвам, ставам като продуцент. Никога не искам същата песен да запея. Това ми идва отвътре”, обяснява жената. По думите й няма любима песен, защото те от ден на ден са по-хубави. Пее всичко, защото е била сватбарска певица. Там е изпълнявала освен народни песни и естрадни, дори и поп-фолк.

Иванка Димитрова има три дъщери и пет внуци – всичките момчета. Радва се вече и на правнучка – момиченце, което тази година през март ще навърши 2 години. Семейството на правнучка й живее в София, но сватбата е била в Добрич. Внукът й казал: „Аз съм от Добрич, той остава в сърцето ми”.

За Новата година Иванка Димитрова пожелава на всички, независимо дали са у нас или чужбина, да не забравят българското, да не забравят, че са българи. „Да не забравяме българската народна песен, особено добруджанската. Обичам всички песни, но най-много добруджанската. Защото добруджанци са много добри, много страдали, много работни”, посочва председателката на клуб „Европейски гласове”.

c