Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Изграждат 6 нови спирки в Добрич, други 24 ремонтират по утвърдената вече визия

По проект „Развитие на интегрирана система на градския транспорт на Добрич“ се  благоустрояват 30 (тридесет) от най-натоварените спирки на градския транспорт в град Добрич. Ще бъдат ремонтирани 22 спирки, ще се изградят 6   нови, а за 2 спирки ще се достави електрическо захранване за информационни табла, без необходимост от ремонт, само ще бъдат поставени знаци и информационни табели.

Това съобщиха от Община Добрич в отговор на наше запитване.

Про Нюз Добрич попита администрацията защо по проекта не се изграждат спирки на местата, където до момента има такива по транспортната схема, а заслони няма? Вместо това са включени спирки, където такива съоръжения все пак има. Изборът на спирките е в резултат на предложен Вариант А (от два остойностени)  от предпроектно проучване „Развитие на интегрирана система на градския транспорт на Добрич, Компонент 6 Облагородяване на спирките на обществения транспорт.

Компонентът включва реконструкцията на 30 броя спиркови навеса и доставка и монтаж на информационни табели с разписания и пътни знаци от група Д, и е избран с оглед максимално допустимия финансов ресурс, необходим за изпълнение дейностите по проекта.

С оглед постигане на максимална интегрираност между отделните компоненти на проекта, и предвид общият брой спирки на територията на град Добрич, който е 144 в съществуващата транспортна схема, приоритет при избора е даден на спирките по бул. „Добричка епопея“, която се ремонтира по проекта; по-натоварените спирки по маршрутите на линиите, по които ще се движат закупените по проекта електробуси; спирки с изявен сравнително натоварен пътникопоток в централната градска част.

Не получихме обаче отговор на въпроса след реализацията на проекта колко спирки в града ще останат без да има заслони за гражданите, които чакат. А такива, със сигурност, има.

Относно визията от Общината ни отговориха, че спирките ще се ремонтират и реновират, така, че да отговорят на визията на вече съществуващите в град Добрич спирки – цветове, материали и визия. Целта е визията на съоръженията в целият град, да е еднаква.  

Припомниха, че през 2010 г. е взето решение и през 2011г. се извършва  подмяна на съществуващите стъклени тухли на тогавашните спирки с ограждащи пана от цветен триплекс заради по-голямата якост и не разпадане на парчета при удар.

Новите спирковите навеси ще се изграждат от метална конструкция. Тя представлява пространствена решетка от колони и греди, устойчиви на атмосферни влияния. Покритието и ограждането да бъдат изпълнени от многопластово ламинирано стъкло от цветен триплекс.

Покривът на спирката ще се изпълни от метална конструкция. Навеси  ще бъдат  П-образни заслони с габарити: височина - 2,31 м; широчина - 2,82 м; дължина - 4,70 м.

Ще бъде изработена и монтирана пейка от метална конструкция с дължина 2.00 м с облегалка. Предвижда се изграждане на електрозахранване към всеки спирков навес.

 В отговор на наше запитване от Общината обясниха, че е обсъждан вариант спирките да не са от стъкло предвид факта, че много лесно се рушат от вандали и реално в града са единици здравите стъклени спирки. „Да, обсъждан е вариант на замяна с нов, по-устойчив на вандалски прояви материал за платната на спирките, но същият е на твърде висока цена, и поради ограничения във финансовата рамка по проекта, е взето решение за използване на триплекс“, отговориха от кметството.

От там информираха също, че проектът предвижда система за позициониране на автобусите и електронни информационни табла (ЕИТ) по 30-те спирки за визуализиране на информацията в реално време за пристигането на превозните средства. Всички табла ще оповестяват гласово информацията за всяка маршрутна линия. Те ще предоставят текстова информация със съответната големина на символите, така че да позволява безпроблемното им четене в района на спирката.

c