Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Традиционен лов на фазан в Добруджа съвместно проведоха ЛРД-ва от Овчарово и Вълчи дол

В навечерието на Коледните празници ловците отново бяха в полетата на Добруджа. Домакин на традиционния председателски лов на сдружение "ЛРД - Добрич" - гр. Добрич, стана ловно-рибарската дружина в село Овчарово, община Добричка, чийто ловно-стопански район е в землищата на селата Ломница, Овчарово, Сливенци, Свобода и Добрево. Всяка година в навечерието на Коледа вече десетилетия наред се провежда този лов, в който участват председатели на ЛРД, членовете на управителния съвет и контролния съвет на Сдружението. Този път гости бяха ловци от Сдружението във Вълчи дол, с което добричките ловци имат договор за съвместна дейност и отлични взаимоотношения.

Ловно-рибарската дружина в Овчарово разполага общо с 7454.9 ха площ в ловно-стопанския район, която е с 220 м надморска височина. Теренът е равнинен, а почвата е чернозем. Сред горската растителност преобладават акация, дрян, клен, дъб и ясен. Сред представителите на местния дребен дивеч са заек, фазан и яребица, а от представителите на едрия дивеч може да се срещне единствено сърна.

Създадената организация бе за ловуване на фазан. Илия Михайлов, председател на УС на сдружение "ЛРД Добрич" и член на УС на НЛРС - СЛРБ, обяви домакините на лова и пожела успешно представяне на участниците в него. Алекси Павленков, председател на ЛРД в Овчарово и ръководител на лова, направи подробен инструктаж, след който бяха организирани няколко гонки, които преминаха при спазване на всички изисквания по време на лов. Слуката бе скромна, но затова пък ловците от различните ловно-рибарски дружини и сдружения имаха възможност да се опознаят, да споделят свои мисли за любимото хоби, да завържат приятелства. Това събиране преди празниците се използва и за своеобразен отчет за свършеното през 2020 година. На другарския обяд неформално се обсъдиха проблемите, които имат да решават през 2021 година, вдигнаха се наздравици за здраве и щастие в семействата на ловците и, разбира се, за слука. Имаше много смях, ловни лакърдии, закачки и весело настроение.

текст и снимки: Николай Мирчев

c