Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

С първа анти-ковид игла днес са 45 медици от област Добрич

Днес започна първата фаза от имунизацията срещу COVID-19 в област Добрич. Според изготвения график, в рамките на днешния ден, първи прием на ваксината предстои да получат 45 медици – лекари и среден медицински персонал, съобщи директорът на РЗИ Добрич и секретар на Областния координационен щаб д-р Светла Ангелова.

Ваксинациите в двата обособени имунизационни кабинета започнаха според утвърдения график - от 8.30 часа в РЗИ - Добрич, и от 9.00 часа в МБАЛ - Добрич.

Както вече информирахме, първият лекар на когото бе поставена ваксина в РЗИ бе д-р Искрен Димитров - специалист „Уши, нос, гърло“ и управител на медицински център в града. След попълване на декларацията за информирано съгласие д-р Димитров сподели пред медиите, че е взел решението без колебание, уповавайки се в достиженията на медицинската наука. Според него, с ваксинирането ще се намали 20-ократно риска от фатален край при заразяване и разболяване с коронавирусна инфекция.

Медицинският преглед бе извършен от д-р Стелиян Щерев. След поставяне на първия прием, д-р Димитров - първият имунизиран пациент за областта, получи картонче с партидния номер на препарата и вписана дата – 18 януари 2021 г., на която да се яви за поставяне на втората доза на ваксината.

Първият медик на когото бе поставена ваксина в имунизационния кабинет в МБАЛ - Добрич един от бившите директори на болничното заведение - 83-годишния проф. Енчо Калчев.

Извършиха първите анти-ковид имунизации в област Добрич

В рамките на днешния ден, първи прием на ваксини ще бъде извъшен на 20 медици - в имунизационния кабинет в РЗИ, и на други 25 - в кабинета в МБАЛ Добрич, съобщи д-р Ангелова.

Тя уточни също, че с доставеното първо количество е предвидено да бъдат обхванати общо 130 души, в рамките на двата дни (28 и 29 декември). Над 30% от медицинските лица в областта – между 450 и 500 души, са заявили желание да се имунизират, като цифрата е динамична, уточни директорът на РЗИ-Добрич.

„Още в първата седмица на новата година очакваме да пристигне и специализираният фризер. Няма причина да не сме готови за втората доставка, която се очаква в страната след нова година.“

Около 1/5 от персонала на МБАЛ - Добрич са заявили желание за доброволна ваксинация срещу COVID-19, съобщи директорът на добричката многопрофилна болница д-р Георги Желязков. Той също изрази увереност, че след като продуктовата информация за препарата вече е налична, се очаква увеличение на процента желаещи да се ваксинират доброволно.

По график, в двата разкрити специализирани кабинети за имунизация в град Добрич е предвидено да се ваксинират лекари и медицински специалисти от цялата област, обявиха от Областния координационен щаб към Областния съвет по здравеопазване.

c