Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Кметът на Ген. Тошево: 2020 година беше успешна за европроектите, но лоша за общинската хазна

Как ще характеризирате отминаващата 2020 година, която бе различна и тежка за всички?

Много трудна и непредвидима година. Трудностите идваха и от ковид-кризата, и от лошата стопанска година заради сушата. Но пък това беше най-успешната година с реализираните много инфраструктурни европейски проекти, подготвени в предишния мандат. Оказа се, че през тази година сме постигнали най-много за последните 5 години.

Как пандемията се отрази на приходите в бюджета на общината?

Събираемостта на местни данъци и такси е по-ниска, но не толкова, колкото пострадахме откъм приходи от наем на земеделска земя. По-ниското ниво на ренти също се отразява на местните налози. Като цяло, не можем да изпълним бюджета в приходната му част. Имахме много разходи около пандемията за различните мерки, които въведохме, за да спазим съответните заповеди и инструкции от МЗ. Взехме мерки във всички детски градини, в социалния патронаж, общинските сгради – това повиши разходите за издръжка, тъй като бяха необходими дезинфектанти, маски, предпазни шлемове, ръкавици, защитни облекла, прегради на гишетата на службите, които работят с граждани и др.

Над 350 000 лева по-малко са ни приходите от наем на земеделска земя. Всяка година обявяваме на търг и отдаваме под наем земя. Заради лошата стопанска година интересът към тези търгове падна. Имаме общо 13 700 дка общинска земя, от нея обикновено отдаваме над 12 000 дка. В момента обаче, след 6 търга, имаме неотдадени 2500 дка. Освен това се отдава на по-ниска цена. Първите търгове започнаха през май месец. Наемът за новата стопанска година се плаща предварително, но може би фермерите тази година нямаха свободни средства. 

Хората се уплашиха от пандемията. Не плащат данъци и такси, всеки гледа да задели средства за битовите сметки. Да приемем, че част от тези хора ги разбирам. Може би когато отмине ковид-кризата, тогава ще се нормализират и плащанията. Имаме и спад на събираемостта на местния данък върху възмездно придобиване на имущество, който при нас е 3% от сделката. Спадът от този данък е 200 000 лева. Когато има много сделки със земеделска земя, има и постъпления в хазната. В лоша стопанска година не само наемите и рентите, но и сделките са по-малко.

Общината как помогна на хората и на бизнеса да се справят с тежкото положение?

В община Генерал Тошево социалните проекти за важно нещо, тъй като имаме социален ангажимент към много голяма група хора. През годината работихме по 6 социални европейски проекта и по  4 по национални програми. Обгрижваме стотици хора. В социалната трапезария се осигурява безплатна храна за 120 души, социалният патронаж е с капацитет 300 души. Грижим се за болни и трудноподвижни хора, снабдяваме ги с храна и лекарства. Имаме и проекти за деца до 7 години, за хора с увреждания. С БЧК раздавахме 3 пъти хранителни продукти. Раздадохме и пакетите от общинската кампания „Благотворителната Коледа“ на 280 социално слаби хора.

За бизнеса – ние сме малка община и нямаме толкова отдадени общински имущества, там нямаше какво да помогнем. Това, което направихме с решение на ОбС по време на извънредното положение, е, че личните лекари и стоматолозите не плащаха наеми за кабинети, които се помещават в сгради общинска собственост. Дарихме с решение на ОбС 20 000 лева за закупуване на апаратура на МБАЛ Добрич. Помагаме и на нашия Медицински център.  

Селското стопанство е определящо за района – как този сектор посрещна предизвикателствата?

Ужасна година за селското стопанство заради сушата. Ние сме изцяло земеделска община, това е поминъкът ни. Раздават ренти по 30-40 лева. Може би изпитват затруднения по-малките фермери, дано да няма обявили фалити. Голяма част от хората още държат служителите си на работа, има и такива, които са ги изкарали на борсата. Такава тежка ситуация през последните 20 години не е имало. Когато хората нямат доходи от ренти, се отразява и на общинския бюджет, и на бизнесите. По-малка е покупателната способност, няма сделки за имоти и т.н. Лавандуловото производство пострада. В общината има около 30 000 декара лавандулови насаждения и това е ключов сектор при нас, който ангажира много работна ръка. Отрасълът обаче беше много засегнат от ниската цена на лавандуловото масло.

Какви проекти успяхте да осъществите през тази година, които донесоха полза на хората в Генерал Тошево?

Тази година санирахме 9 сгради по ОП „Региони в растеж“ – 4 административни и 5 жилищни. Станаха общо 22. Довършихме и санирахме спортната зала, приключихме проект за обновяване на читалищата в Кардам и Спасово, ремонтирахме двора на музея. По ПРСР асфалтираме три улици, двете са готови – в Люляково и Кардам. Третата е в Ген. Тошево, тя ще стане напролет. Местното сметище в кв. Пастир, закрито през 2015 година, се рекултивира - за това подписахме договор за 3 милиона лева по ОП „Околна среда“. Изградихме две спортни площадки в ОУ „Хр. Смирненски“. Открихме строителните площадки за подмяна на водопроводи по ПРСР за 5 милиона лева в Кардам, Спасово и Люляково. Изградихме на една от улиците в града 1 км канализация, подменен е водопровод. Инвестирахме над 100 000 лева в газовото дружество – включени са около 60 нови битови абоната. Капиталовата ни програма за около 2 милиона лева с ремонти на сгради и улици е почти изпълнена. 

Прогнозата Ви за 2021-а – в икономическия и социалния сектор?

Ще продължим да обгрижваме уязвимите групи от населението с европейски средства, по национални програми, с бюджетни средства – социалният ангажимент ще е приоритет през 2021 година. Капиталовата програма със сигурност ще е занижена. Есента паднаха валежи, дай боже 2021-ва да бъде успешна за селското стопанство. Ако стопанската година е добра, ще бъде по-добра и икономическата ситуация в нашата община. 

Кои сериозни проблеми на общината не успяхте да решите?

Ние не бягаме от проблемите. На първо място не сме решили проблема с водоподаването в някои населени места, въпреки че работим по въпроса. С ВиК и общинския бюджет трябва да ги решаваме. Друг проблем е републиканската пътна мрежа, която е в лошо състояние. На трето място идва проблемът как да се задържат младите хора в общината – това става все по-трудно с липсата на инвеститори и работни места. В града имаме и проблем с канализацията – в половината град такава липсва. За това сме кандидатствали с проекти и подготвяме нови такива.

Какво е Вашето пожелание за празниците към жителите на общината?

Да си пожелаем да бъдем здрави и позитивни, повече усмивки. Колкото и лоша да е ситуацията, нещата ще се получат и ще излезем от тази криза. Нека Новата година да бъде много по-добра, щастлива и успешна!

c