Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

ВРЕМЕТО: Дъжд и вълнение на морето в Черноморска Добруджа, над 1500 м - сняг и бурен вятър

Започналите от северозапад валежи от дъжд до късните часове на деня ще обхванат по-голямата част от страната. Валежите ще продължат и през нощта. В крайните северозападни райони има вероятност дъждът да се примесва със сняг, а заради понижените сутрешни температури, на много места ще има условия за заледявания.

Над планините ще бъде облачно, мъгливо и ветровито. Ще има валежи от дъжд, над около 1500-1700 метра - от сняг. Главно в Рило-Родопската област и планините в Югоизточна България валежите ще са значителни. Ще духа силен и бурен, по високите и открити части и ураганен вятър от юг. Максималната температура на 1200 метра ще е около 6°, на 2000 метра - около 1°.

Над Черноморието ще е облачно. Ще има валежи от дъжд, значителни по южното крайбрежие. Преди обяд ще духа умерен североизточен вятър, който до вечерта ще се ориентира от югоизток. Максимални температури на въздуха: 9°-12°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще се усили и ще е 3 бала, в северните райони - 4 бала.

На 27.12.2020 изгревът бе в 07:56 часа, а слънцето ще залезе в 16:59 часа. Продължителността на деня е 9:02 часа.

И утре времето ще се задържи облачно. Валежи от дъжд ще има на много места в страната, по-интензивни ще са през втората половина на деня.

Днес, предупреждение за значителни количества е обявено Южна България, като в планинските и най-южните райони има вероятност стойностите да са около 50 л/кв.м.

Ще бъде и ветровито, с умерен временно силен южен вятър.

карта - НИМХ

Северно от нос Калиакра вълнението на морето ще е 3-4 бала.

Предупреждение за опасно силни пориви, със скорост до около 80-90 км/ч, е обявено по долината на Струма, както и на север от планините.

Още по-ветровито ще бъде в планините. Ще духа силен и бурен, по високите и открити части - ураганен южен вятър. Границата между дъжд и сняг ще бъде на надморска височина около 1500-1700 метра.

прогноза за област Добрич - графика / НИМХ
c