Водещи новини Общество

През 2021 г. се очаква да заработи единият етаж на приюта в кв. „Рилци” в Добрич

Градежът на приюта в кв. „Рилци” в Добрич е завършен. Догодина ще се работи по последния етаж – да бъде завършен и да се настанят първите хора в него. Това съобщи за Про Нюз Добрич отец Емануил от храм „Света Троица”, към който е приютът.

Той припомни, че капацитетът му ще е 50 души. На последния етаж ще има пет стаи, в които ще бъдат настанени по двама-трима. Необходими са средства за довършителни работи – ВиК и ел. инсталации, обзавеждане. Те се набират чрез дарения и доброволен труд.

50 бездомници ще подслонява новият приют в квартал Рилци

Това е вторият приют, който ще бъде разкрит към храм „Света Троица”. Първият, който се намира в двора на църквата, отвори врати през 2004 година. Целта му е да помага на хора, които са в неравностойно положение.

Социалното заведение разполага с шест стаи, в момента са заети пет от тях с по двама души. Настанени са жени, мъже, възрастни хора, младежи. Отец Емануил разказа, че през годините са преминали доста хора, които са получили помощ. Първоначално в него са настанявани деца, които излизат от институциите след като навършат пълнолетие. В годините са приютявани майки, които желаят да гледат децата си.

Свещеникът обясни, че в приюта може да се пребивава до три месеца. Към всеки обаче има индивидуален подход – някой може да си тръгне по-рано, друг да остане повече, за да може да му се помогне да набере някакви средства и да поеме пак живота си.

Освен подслон обитателите на социалното заведение получават и храна в трапезарията. На някои съдействаме да си намерят работа, на други – да си подготвят документи за пенсия. Всекиму според нуждата, посочи отец Емануил.

Приютът се издържа с дарения и собствен труд. Има стопанство в кв. „Рилци”, в което се отглеждат животни. В градините пък – в Малка Смолница и Победа, се произвеждат зеленчуци за зимнина. Според свещеника получават голяма помощ от физически лица, фирмите даряват по-рядко.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *