Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Вместо ковид тест на границата - документ за имунизация?

Сертификат за извършена имунизация ще бъде издаван на доброволни ваксиниралите се срещу COVID-19. Това съобщи Доц. д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор, по време на предколедния брифинг на Националния оперативен щаб.

Сертификатът ще бъде издаван след извършването на втората имунизация срещу COVID-19, тъй като всички одобрени от експертите ваксини са с два приема. Документът ще може да послужи на хората при пътуване или нещо друго, обяви главният държавен здравен инспектор.

Дали притежаващите такъв сертификат ще преминават без ковид-чекиране на границите, както и няма да подлежат на задължителна карантина, са въпроси, чиито официални отговори не бяха дадени от участниците в брифинга, но предстои това да се случи в най-скоро време.

Разработен е специален функционален модул за имунизация към ковид-портала, където ще бъде внасяна информация от всички, извършващи имунизациите, уточни доц. Кунчев. Първоначално подаваната информация ще бъде основно от болничните заведения, а на следващ етап ще се включат и останалите - общопрактикуващи лекари, екипи, РЗИ-та и други. "Всички т имат достъп до тази система. Намерението на специалистите в НОЩ е данните за извършваните имунизации да бъдат въвеждани в рамките на всеки 24 часа.

доц. Ангел Кунчев - кадър NOVA

Самият имунизационен процес върви с доста други съпътстващи дейности. Една от тях е надзорът от ефекта от имунизацията. Подготвят се изследвания, които да докажат какъв ефект има, какъв е имунитетът, както и колко е продължителен този имунитет, уточни доц. Кунчев.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов отново подчерта, че иска максимално много български граждани да стигнат здрави до ваксините. През последната седмица излекуваните в страната са почти 16 000 души, докато новопотвърдените случаи са над 9000.

Според данните за последното денонощие у нас, регистрираните новозаразени са 1615 при изследвани 6945 теста. В това число 1372 са PСR тестовете, 243 са бързите антигенни тестове.

Здравният министър отчита тенденция към намаляване на заетостта на болничните легла в ковид-отделенията в страната.

"Отчитаме това като изключително добра тенденция, която целяхме при налагането на мерки",заяви здравният министър. По думите му, ваксините срещу новия коронавирус идват, като по този начин "ще преодолеем едни от най-тъмните страници в съвременната история на човечеството".

Според последните данни от анализите в страната, най-висок процент на заболеваемост има в морските региоани - Бургас (62%) и Варна (60%). Най-спокойна е ситуацията в област Кърджали. От думите на здравния министър стана ясно, че в страната вече няма нито един регион, попадащ в категорията за високорискова "червена зона".

c