Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

И в пандемията в Добрич тачат коледните традиции и купуват нова играчка за елхата

Всеки знае, че коледната елха е традиция, без която празникът няма да бъде същият. Но най-важната част от коледната елха е нейната прекрасна и блестяща украса, която изразява любовта, сплотеността, топлотата и радостта в семейството.

Тази година, докато обикалях в търсене за нова коледна играчка за елхата, случайно се натъкнах на жена пред една от коледните къщички на базара в Добрич. Тя избираше коледна украса. Дочух, че обясняваше на продавача за коледната традиция в семейството си. Думите й ме впечатлиха, затова реших да я разпитам.

„Коледа е най-хубавия семеен празник. И Великден е хубав семеен празник, но на Бъдни вечер и на Коледа наистина се събира семейството, опитваме се да спазваме традициите, доколкото можем, и да ги предаваме“, споделя ти.

Разказа, че всяка година си купува нова играчка, която винаги е с различен цвят или форма.

„Една нова играчка е едно ново начало. Така новата година ще е по-хубава и по-благодатна“ – каза тя. Жената сподели, че у дома сами изработват коледния венец от елхови клонки, както и други украси за празника. Купуват си жива елха, защото така домът им ухае специално.

Това е традиция в семейството, която продължава още от детството й и тя би желала да я предаде на своето дете. Заедно със своя син всяка година изработват и по една сурвакница. „Коледари не идват, за съжаление, а тази година пък изобщо няма как да говорим за такова нещо.

Дървената къщичка, пред която бяхме, беше изключително красива и препълнена с най-разнообразни украси. Това не оставаше незабелязано от случайните минувачи и постоянно се спираха хора, за да си купят по нещо. Продавачът беше изключително учтив човек. Той сподели, че добричлии  купуват предимно стъклени играчки за елхата, които им напомнят на детството. Според него хората държат много на традицията всяка година да се купува по една нова играчка за елхата и я спазват доста усърдно. Украсата, която той предлага, се произвежда в цех в квартал „Рилци“, а красивите традиционни сурвакници са направени ръчно от самия него. Сподели, че затворените училища и детски градини не са повлияли особено на продажбата на сурвакници, защото хората спазват обичая и в семейството. Освен това лекото покачване на цените вследствие на пандемията по никакъв начин не е възпрепятствало хората да купуват украса от неговия щанд, а дори търсят повече, защото всички са си у дома тази година.

Ирена БАКЪРДЖИЕВА

c