Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Лекари в Добрич: Аптеки вече продават „ковид пакети“, но лекарствата не са хляб

В някои аптеки вече се предлагат т.нар. „ковид пакети“. Те включват различни медикаменти, включително с Хлороквин, който изисква изключително прецизно назначение. „Това не е хляб. Това е лекарство, което е изключително агресивно“, коментира пред Про Нюз Добрич общопрактикуващ лекар. Според него в пакетите има и Дексаметазони, който е вид кортикостероидно лекарство.

Лекарствата не бива да се купуват, без поне да е направена консултация с лекар, заяви медикът. И призовава гражданите не да се презапасяват с медикаменти „за всеки случай“. Защото заради това за пациенти, които наистина имат нужда, лекарства няма. 

„За първи път чувам за такива пакети. Не го отричам, нито мога да го потвърдя. Възможно е някоя верига да е направила нещо такова като първа помощ", коментира за Про Нюз Добрич председателят на Регионалната фармацевтична колегия Лалка Стойчева. Според нея, ако се правят такива пакети, то в тях би трябвало да има продукти за първа необходимост при тези инфекции като дезинфектанти, маски и най-много добър имуностимулант или антиоксидант. Ако има медикаменти, те би следвало да са такива, за които не се изисква рецепта.

c