Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

След изграждане на канализацията улица в кв. „Рилци“ в Добрич стана непроходима

Живеещите на улица „Стилиян Чилингиров“ в кв. „Рилци“ в Добрич недоволстват от недобре свършената работа по време и след полагане на канализацията им

С падането на първия сняг и обилните дъждове от последните седмици започват и проблемите на улица „Стилиян Чилингиров“ в квартал „Рилци“ в Добрич. След полагането на тръбите за канализация, работниците запълват изкопите с чакъл. На пръв поглед работата е свършена, докато времето не се разваля. Водата от снега и дъждовете издълбава огромни дупки на улицата и започва поредица от проблеми за живеещите там.

Първата се появява около шахтата. След нея започват да изникват все повече нови. Колите затъват в много големи дупки, от които не могат да ги извадят. „Както карах и затънах, въобще не си личеше, че е излязла нова дупка“, сподели един от потърпевшите. В резултат от пропадането колата на семейството се поврежда. За да я извадят се налага да я повдигат с камъни, крикове и лостове, да я дърпат с микробус, но в резултат на всичко това се чупи бронята. Това не е единствената щета за семейството. Няколко дни преди това се пука и една от гумите на колата. „Цялата улица е в кал и дупки, а живеем в 21-и век. Плащаме си всичко – гражданска отговорност, винетки, годишни прегледи за колите, а какво получаваме в замяна – разбити улици, които ни чупят колите. Плащаме, за да живеем в мизерия“, негодуват живеещите по ул. „Стилиян Чилингиров“.

„Много пъти се обаждахме в Общината, но никой не ни вдигаше. Тя трябваше да ни обърне внимание, като дойдат служители тук и видят какво е положението. Ние дори пеш не можем да минаваме по тази улица“, обясняват недоволните граждани. Живеещите на ул. „Стилиян Чилингиров“ обозначават с колчета и червен парцал опасния участък, за да предотвратят засилени коли да се разбият в нечия къща. Дупките се оказват препятствие и за камиона на сметопочистващата фирма, който се отказва да влезе в улицата и да събере  боклука им.

За жалост, проблеми е имало и по време на подмяната на тръбите. През август живеещите на улицата останали 3 дни без ток и интернет. Багерите съборили оградата на една от къщите, но фирмата така и не покрила щетите. Наложило се стопанинът със собствени средства да я възстанови. Тежките машини изкривяват и стълб на улицата, който може да се окаже причина за тежка катастрофа. В процеса на работа са скъсани и кабели на интернет доставчик. Още в същият ден фирмата подновява кабелите, но потребителите им са 20 дни без телевизия и интернет, защото работниците, които изпълняват ремонта на канализацията, не запълват изкопаната дупка. Местните обмисляли да я запълнят с пръст, защото от дъждовете тя се пълни с вода.

Следващото препятствие настъпва, когато варненска фирма идва да провери смяната на канализацията. Те намират смачкана тръба. Налага се наново да копаят и да я сменят. Няколко дни улицата е блокирана, защото багерът не е поместен. Живеещите не можели да стигнат до къщите си и паркирали колите си на кръстовището със страх и опасения, че може да им се случи нещо.

„Докога ще продължава това? Кога ще пуснат канализацията?“ – питат се хората. Казват, че не са им известни сроковете за начало или край на първия етап, а шахтите се пълнят с кал и чакъл вследствие на дъждовете. Вече 2 пъти каналочистачни машини са ходили да ги изпразват. „На недействаща канализация започнаха да правят ремонти.“ Казват, че фирмата  събира по 60 лв. за тръба от семейство, за да свържат всяка къща към канализацията. Живущите са недоволни, защото закупените тръби не би трябвало да са за тяхна сметка и стоят в неведение кога ще бъдат включени в канализационния цикъл.

Въпросите обаче продължават. „Защо не изсипаха чакъла както трябва, а оставиха дупки на някои места?“ Според хората работниците не са ги запълнили стабилно още в самото начало, пръстта и чакълът не били добре трамбовани. Вследствие на дъждовете се отварят дупки и вече 4 пъти се налага работници да идват на улицата, за да ги запълват. Фирмата дори сложила указателни табели, но така и не се върнала за тях.

Преди 4 дни, когато поредната кола затъва, собствениците се обаждат на КАТ, но дори полицаите не смеят да влязат с автомобила си в улицата, затова заобикалят. След като служителите подават сигнал в Общината, отново идват да запълват дупките. Хората споделиха, че служителка на Общината дошла, докато работниците слагали чакъла. Служебният й автомобил спрял в началото на улицата и шофьорът му също не се осмелил да продължи. Тя започнала да хайка работниците, че и на други места има да се запълват дупки. Чакъла, който изсипали, всъщност бил най-обикновени камъни. Отгоре не е трамбовано със ситен, за да могат да минават колите. Когато го слагали, те изсипвали по малко с лопати, след което камионът минал върху него да го отъпче, но също щял да пропадне, разказват живеещите на ул. „Стилиян Чилингиров“.

Недоволството на хората срещнало грубото отношение на работниците, дори заплахи от рода на „Ей сега ще сляза долу и ще видиш какво ще стане.“ Жена сподели пред Про Нюз Добрич, че помолила работниците да запълнят с чакъл изкопа за връзка на къщата към канализацията, а те й отвърнали: „Няма да си паркирате пред оградата.“ Според нея, ако две коли карат една срещу друга, няма да могат да се разминат, но работниците казали: „Никой не ви кара чак там да карате.“ Все пак те запълнили изкопа, но това коствало много молби и нападки.

Сега някои от дупките са незапълнени, защото са нови, а вследствие на дъждовете се образуват огромни локви и цялата улица е кална. „Ние знаем, че ще я оправят, най-вероятно догодина, но в момента искаме, когато им се обадим, да вдигат телефоните си, а те със сигурност знаят, че има сигнали. Искаме от време на време да идват и да проверяват дали всичко е наред с улицата. Наясно сме, че имат нужната техника, за да я направят равна и както трябва да бъде, а тя не е дълга. Искаме да можем да изкараме зимата“ – заявиха живеещите на улица Стилиян Чилингиров.

В четвъртък, когато колата на един от живеещите по улицата пропадна в дупка, Про Нюз Добрич отправи запитване до Общината за проблема и кога ще бъдат асфалтирани улиците там. Отговорът, който днес получихме от администрията, гласи, че фирмата изпълнител ще предприеме необходимите действия по засипване на пропадналите и улегнали участъци вследствие изграждане на канализация в квартал „Рилци“. Възстановяване на засегнатите участъци ще бъде извършено след приключване на процеса. Припомняме, че там в момента се извършват дейности по проект „Изграждане на битова канализация в кв. “Рилци”, гр. Добрич – I етап”.  Той включва изграждане на канализация в квартала по 7 улици. Една от тях е ул. „Стилиян Чилингиров“ – от ул. „Петрохан“ до ул. „Хемус“.

Ирена БАКЪРДЖИЕВА

c