Сряда, 08 май 2024

08.05.2024

Последвайте ни

Националната ваксинация - в пет фази за 6-те района

Националният план на България за ваксиниране е разработен от работна група, заедно със специалисти. Използвани са указания на СЗО и планове на държави членки. Планът е съобразен с българското здравеопазване, динамиката и обстановката в страната. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на петъчния брифинг в Министерски съвет, в който бяха представени планираните основни фази в реализацията на Националният план на България за ваксиниране срещу COVID-19.

Разработени са пет основни фази за ваксиниране на българските граждани.

  • В първа фаза попадат - медицинският персонал от лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти, пом.-фармацевти. В нея са обособени високорисковите групи, които могат да предадат заразата на други лица. Ваксинирането ще им позволи да изпълняват служебните си задължения. 
  • Във втора фаза ще бъдат включени – педагози, потребители на соц. услуги и служители във ферми за норки (112 080 лица).
  • Трета фаза – служители, участващи в дейности по поддържането на държавата, каквито са работещите във ВиК сектора
  • Четвърта фаза – възрастните хора (лица на и над 65 г. и хора с придружаващи заболявания)
  • Пета фаза – уязвими групи заради начина им на живот 
брифинг на НОЩ - кадър NOVA

Регионите за ваксинация ще са шест, а не седем, както по-рано бе обявено.

  • Район 1 - отговаря РЗИ-Враца / Район 2 – РЗИ-Велико Търново / Район 3 – РЗИ-Варна / Район 4 – РЗИ - София / Район 5 – РЗИ-Пловдив / Район 6 – РЗИ-Бургас

За всички българи, независимо в която и от групите попадат, ваксинирането ще бъде доброволно (след подписано информирано съгласие за поставяне на ваксината). Всеки един жител на страната ще може да избере коя от предложените безплатни ваксини да му бъде поставена, уточни здравният министър.

c