Водещи новини - дясно Общество

Първи сняг в Добруджа – на Андреевден, жълт код за цялата страна

снимка: gettyimages.com

От тази нощ и утре (1 декември), се очаква понижение на температурите, а за Североизточна България  метеорологичната прогноза е за понижение на градусите, силен вятър и дъжд, който през нощта ще преминава в сняг. Жълт код, заради очакван дъжд, който ще преминава в сняг, съпроводен с усилване на вятъра, е обявен за територията на цялата страна. В планините и в Източна България ще бъде и ветровито.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ отправят апел към шофьорите на които им предстои пътуване и отново напомнят:

  • тръгвайте с автомобили с подходящи гуми
  • движете се със съобразена скорост и повишено внимание
  • спазвайте необходимата дистанция
  • не предприемайте резки маневри
карта – НИМХ

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.           

От АПИ уверяват, че “областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и ще предприемат обработка на настилките. По опорните пунктове има инертни материали – сол, пясък, калциев двухлорид за обработка на настилките”.

За област Добрич се очаква дъждът да премине в снеговалеж през тази нощ. Ще има валежи от мокър сняг, след обяд значителни по количество. Ще се образува снежна покривка между 5 и 15 см. Ще духа умерен до силен вятър от север-североизток. Ще има условия за виелици и навявания, както и за образуване на лед.

За района на Северното черноморие се очаква усилване на вятъра от север-северозапад с пориви 14-19 м/с (7-8 по Бофорт) на север от нос Калиакра. На юг от Бургас вълнение на морето ще е 3-4 бала.

Температурите ще се понижат рязко – с до 10°. Минималните стойности през първите три дни от декември ще са в интервала от -1° до -7°. Според синоптичните прогнозни данни на НИМХ, още през втората половина от новата седмица температурите отново ще се върнат в горните граници на месечната норма – между 13° и 15° през деня.

Републиканските пътища, автомагистралите и високопланинските проходи са отворени за движение и са проходими при зимни условия, информоират от АПИ. Временно е ограничено преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 т през проход „Троянски“. Заради гъста мъгла видимостта в най-високия старопланински проход е до 100 м. Поради силен снеговалеж временно е ограничено движението на всички МПС по второкласния път II-21 Русе – Силистра в участъка от разклона за с. Пожарево до кръстовището за с. Гарван.

Тази сутрин, температурите в страната бяха в интервала от -4° до +10°С. Слаб вятър духа в областите Благоевград, Бургас, Пазарджик, Перник, Разград, Силистра, Смолян, София, Хасково, Шумен и Ямбол.

По данни на Националната пътна агенция, дъжд вали в районите на Благоевград, Бургас, Варна, В. Търново, Добрич, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, гр. Бяла /обл. Русе/, Сливен, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.

Сняг вали в района на обл. Враца, обл. Габрово, обл. Кюстендил, обл. Ловеч, обл. Монтана, обл. Перник, обл. Плевен, обл. Разград,  обл. Русе, обл. Силистра, Пампорово, Рожен /обл. Смолян/, обл. София, проход „Шипка“ /обл. Ст. Загора/.

Ограничена видимост поради мъгла:

  • до 50 м в района гр. Антоново /обл. Търговище/, проход „Приморски“ /обл. Бургас/, с. Вакарел, тунел „Витиня“, тунел „Топли дол“ /обл. София/;
  • до 100 м в района на проход „Троянски“, с. Шипково, с Рибарица /обл. Ловеч/, проход „Шипка“ /обл. Ст. Загора/.
Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *