Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

За Въведение Богородично научиха в час по религия четвъртокласници от Добрич

Открит урок по религия проведоха  в храм „Света Троица” учениците от 4 а клас на ОУ „Христо Смирненски” в Добрич с класен ръководител Рени Бончева. Темата бе „Празници” и по-конкретно – Денят на християнското семейство. За празника Въведение Богородично на децата разказа отец Велико.

Пред представители на медиите Бончева сподели, че заради епидемичната обстановка не е било възможно на открития урок да присъстват родителите на учениците за това е решила да е в храма. „Това е възрастта на децата, в която се появява вярата и те знаят, че молитвата е средството, с което ние разговаряме с Бога. Ние възпитаваме в тях нравствени ценности и да знаят, че вярата в Бог ще ги направи по-силни, по здрави, по-щастливи”, обясни класният ръководител. По думите й децата научават, че е хубаво в деня на християнското семейство всеки вярващ да запали свещичка за здраве на своето семейство, на децата на България, на целия народ.

Религия се изучава в СУ „Христо Смирненски” за втора поред година. М. г. е било факултативно, а тази година са включени като извънкласни учебни часове в учебната програма по решение на Министерството на образованието и науката /МОН/. Религия се изучава в три групи от начален етап – в 1 а клас, във втори и четвърти, и в две групи в прогимназиален етап – в петите класове. Преподаватели са Рени Бончева и Теменуга Бончева, които са завършили Богословския факултет във Великотърновския университет. Учебници по християнско православие, одобрени от МОН, са набавени от Варненската митрополия. 

Рени Бончева сподели, че когато е започнало обучението по религия не е имало отказ от нито един родител, въпреки че повечето от децата в класа й са от други религии. „Това не пречи да са приятели и всички заедно по един и същи начин да почитаме семейството като едно свещено място”, посочи тя.

c