Култура Общество

Млади солистки се представят в концерт с Камерния оркестър на Добрич

Младите солистки Зорница Иларионова и Мартина Табакова ще изнесат концерт с Български камерен оркестър-Добрич под диригентската палка на маестро Иван Янакиев на 25 ноември в 18.30 часа в зала „Добрич“. Припомняме, че концертът трябваше да се състои през октомври, но бе отложен заради заразени с COVID-19 оркестранти.

В програмата за Добрич са включени изпълнения на Красимир Кюркчийски – „Ария“ за струнен оркестър, Густав Холст – Сюита „Свети Павел“,Оп. 29, № 2, Ернст Шосон – „Концерт за цигулка, пиано и струнни“, Оп. 21.

Зорница Иларионова е родена  през 1992 г. в гр. Плевен. Завършва с отличие НМУ „Л. Пипков“ гр. София като ученичка на своята майка – цигулковата педагожка Благородна Танева, Еscuela Superior de Musica Reina Sofia – Мадрид, Испания, в класа на проф. Захар Брон и НБУ- София в класа по цигулка на проф. Марио Хосен. Носител е на първи награди от престижните международни и национални конкурси. Концертира в Русия, Гърция, Австрия, Германия. Наградена е от Министерството на културата на Република България за високи постижения в цигулковото изкуство. Удостоена с почетен плакет от Фондация “Димитър Бербатов. На 14 години записва CD с творби от Моцарт и Сарасате. През 2014 г., на тържествена церемония в Кралския дворец Ел Пардо в Мадрид е удостоена лично от Нейно Величество Кралица София с наградата „Най – добър музикант“ в цигулковата катедра на проф. Захар Брон в Кралската академия за музика „Кралица София“.

Мартина Табакова е роденa в град Бургас в семейство на музиканти. От пет годишна свири на пиано и завършва НУМСИ “Проф. Панчо Владигеров” – Бургас, а след това се дипломира в НМА “Проф. Панчо Владигеров”- София. Ученик е на знаменити педагози като проф. Дмитрий Башкиров и Марина Капацинская. Участва в различни престижни фестивали и академии. Носител е на стипендии от Министерство на културата и  Национален фонд “Култура”. Концертира в България, Европа, Русия, Бахрейн. Солист на различни симфонични оркестри в България, като  камерен изпълнител (носител на наградата “Ансамбъл на годината” на БНР с цигуларката Зорница Иларионова), а извън класическата музика си партнира с известния поп музикант Костадин Георгиев-Калки. През 2019 г. създават проекта “Great Love Duets” – Световни любовни дуети, в аранжимент за солисти и оркестър. Наградена е с дипломи за високи постижения в областта на музиката от Община Бургас и Министерство на културата.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *