Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

9 души с COVID-19 се лекуват в болницата в Балчик

Девет души с доказан COVID-19 се лекуват в момента в новоразкрития Ковид-сектор на Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в Балчик, съобщи за Про Нюз Добрич управителят д-р Пламен Димитров. По думите му пациентите са в средно тежко състояние.

Ковид-секторът на болницата в Балчик отвори врати в петък, той е с девет легла. Както вече информирахме, намира се на мястото на бившето Инфекциозно отделение. Д-р Димитров посочи, че според новите разпоредби на Регионалната здравна инспекция леглата за болни от коронавирус трябва да са 20 процента от всички легла в лечебното заведение, т. е. трябва да се разкрият още девет и да станат общо 18. Според него много е трудно да се изпълняват разпоредбите, тъй като легла има, но няма хора. Управителят на МБАЛ в Белия град обясни, че в момента в Ковид-сектора работят лекар, сестра и санитарка, които биха били недостатъчни за 18 легла. Те работят на анекси към договорите, командировани са от отделенията.

„По принцип болницата в Балчик е с пет отделения и персоналът е изчислен за толкова. Ние сега трябва да направим една допълнителна структура, за която има специални изисквания”, каза д-р Димитров. Той сподели, че в момента има и доста персонал, който е в къщи под карантина.

c