Водещи новини - дясно Здраве Общество

На 14 ноември се отбелязва Световния ден за борба с диабета

Всяка година на 14-ти ноември отбелязваме Световния ден на Захарния диабет. Той се чества от 1991 г. насам под егидата на Световната здравна организация, а през 2007 г. с резолюция  на ООН става ден, официално признат и от ООН.

Датата е избрана неслучайно, защото това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарл Бест  през 1921г, изолира инсулина от панкреаса. Името му идва от латинската дума “insula”, което значи остров. Откриването на инсулина и използването му за лечение на диабета е най-великото откритие в историята на Захарния диабет. Първата инжекция инсулин е направена на Януари 1922 г. на 14-годишен пациент, който живее с инсулин още 14 години. Първоначало се е използвал свински или говежди инсулин, който обаче е давал чести нежелани реакции. През последните десетилетия се използват само човешки инсулини.

Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият цвят отразява небето, еднакво за всички нации. Синият кръг отразява обединението на световната диабетна общност в отговор на диабетната пандемия.

 В България има над 500 000 души, диагностицирани със Захарен диабет, като над  220 000 души от тях са в преддиабетно състояние. 18 души всеки ден умират от усложнения  на диабета, като най-честите са сърдечно-съдови или бъбречни.

Заболяването засяга около 10% от възрастното население, като  през 2005 г. честотата е била по-малка – 8,4%, а прогнозата за 2030 г. е увеличаване до 10,9%.

Основните  рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от същото заболяване. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието. През последните години се набляга силно върху превенцията на диабета, като се работи върху основните рискови фактори –  застоялия начин на живот и нездравословното хранене

Текст: Д-р Десислава Иванова – ендокринолог във ВИТА

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *