Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Архангеловден е – вижте кои празнуват имен ден

Днес се отбелязва църковният празник Архангеловден – един от най-големите есенни празници. Българската православна църква определя този ден в чест на светите ангели и най-вече на архангел Михаил. Той е един от седемте приближени ангели на Бога и се смята за предводител на светлите небесни сили.

Всеки от седемте първенствуващите ангели има своя мисия. Един е „известител на тайните човешки“, друг е „церител на недъзите“, а Архангел Михаил е „пазител на душите и борец против злото“. Затова често е рисуван с огнен меч и копие, с което пробожда дявола. При разделянето на света на него се паднали мъртвите. Той вадел душата на хората и затова е наречен душевадник или "покровител на мъртвите".

На празника не трябва да се работи.

На Архангеловден българите колят мъжко животно - шиле или овен, чиито глава и крайници се варят цели и след това се кадят с тамян. Кожата на обредното жертвено животно се дарява винаги на църквата. Жените месят хляб, наричан "Рангелов" или "Господьов хляб", "Рангелово блюдо", "боговица", "света Петка".

Организират се курбани за светеца, семейни и родови служби, общоселски празници и събори. В съботата преди празника му се прави Архангелската (Рангеловската) задушница – една от най-големите през годината, което е в пряка връзка в представата за Свети Архангел Михаил като ангел на смъртта.

Ангел, Ангелина, Лина, Михаил, Михайлина, Михаела, Мила, Милена, Рангел, Рафаил, Гавраил, Гаврил, Райко, Рая, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радостин, Радивой, Емилия, Емил, Райка, Райчин, Рачо, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Милко, Милка, Михо, Ханка, Геле, Серафим и други-

снимка: Уикипедия

c