Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Общоградско шествие и 505 карамфила за всеки надгробен паметник във Военния мемориал в Добрич

Макар и не масово както преди век, днес в Добрич бе възродено едно родолюбиво събитие - общоградското шествие за Архангелова задушница, чието начало е поставено отпреди повече от сто години.

В деня за почит към загиналите български воини, граждани и общественици тръгнаха от църквата “Свети Георги”, където бе отслужена заупокойна молитва, към Военното гробище-мемориал. Участниците в шествието поставиха цветя на 505-те надгробни паметника във Военното гробище, както и венци на паметните плочи в мемориалния комплекс.

В първото общоградско шествие за новия век се включиха представители на местната общинска администрация, от Регионалния исторически музей, членове на регионалния клуб “46-и пехотен Добрички полк”, на дружества на хора с увреждания, родолюбиви граждани и общественици.

Първото голямо поклонение е организирано от добричките граждани на 4.09.1917 г. След възвръщането на Южна Добруджа към България на 7.09.1940 г. шествията са подновени. В дните на почит към българската армия (6 май и Архангелова задушница) във Военното гробище се извършват различни ритуали. По време на социализма тази практика е прекратена. През 2004 г. военният ритуал за Архангелова задушница бе възстановен.

Понастоящем на територията на Военното гробище има над 500 надгробни паметника на загинали от различни националности и религии. На 7.11.2020 г. пред всеки надгробен знак, където почиват тленните останки на загиналите войни бе положено цвете.

c