Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

В област Добрич - "зелени коридори" в търговските обекти и при джипитата

Със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция в Добрич д-р Светла Ангелова от утре в областта се определя "зелен коридор" за възрастните хора в търговските обекти, както и за пациентите с грипоподобни симптоми при общопрактикуващите лекари.

От 8,00 до 10,00 часа всеки ден само лицата на възраст над 60 години ще могат да посещават търговските обекти в областта - магазини,   аптеки и други подобни.

На гражданите на възраст по-малко от 60 години се препоръчва да посещават тези обекти по друго време.

Определя се часови диапазон за посещение при общопрактикуващите лекари на лица с остри респираторни заболявания и грипоподобни симптоми от 12,00 до 13,00 часа за работещите преди обед джипита и от 17,00 до 18,00 часа  за работещите в следобедните часове.

Лечебните заведения за първична извънболнична помощ да организират дейността си така, че да осигурят прилагането на задължителните противоепидемични мерки , като създадат нужната организация и ред, с цел избягване на струпване. На местата, на които се очаква да се събират по-голям брой хора да се поставят табели, указващи спазването на дистанция между гражданите.

Чакащите пред кабинетите граждани/пациенти да спазват дистанция помежду си от минимум 2 м. Да се провежда засилен контрол по изпълнението на противоепидемичните мерки от страна на всички компетентни структури (общини, ОД на МВР, ОБДХ- Добрич, РЗИ-Добрич, Д „Инспекция по труда“ и др.) в  контролираните от тях обекти и дейности, се пазпорежда още в заповедта на д-р Светла Ангелова

 

c