Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Краевед-добруджанец представи книгата си „Хроники за възвръщането на Южна Добруджа и преселените българи"

В зала „Дора Габе“ на Община Генерал Тошево беше представена книгата „Хроники за възвръщането на Южна Добруджа и преселените българи – севернодобруджанци” на Илия Кишишев - автор и съставител на изданието.

Сборникът на добруджанския краевед съдържа документи, сведения, спомени, записки, включващ нови и по-малко известни събития за историята на преселените българи – севернодобруджанци. Засегнати са теми и процеси, свързани с тяхното минало, заселване, денационализация и асимилация, политиката на румънските власти към българското добруджанско население, културно-просветна и стопанска дейност и др.

По време на представянето на книгата, гостите на събитието имаха възможност да проследят документален видео разказ, хроника на събитията по присъединяването на Южна Добруджа към пределите на България – уникални кадри от тържествата в град Добрич по посрещането на българската войска на 25 септември 1940 г., настаняването на преселените българи, празнични моменти от чествания на паметните събития.

Организатор на представянето беше библиотеката при НЧ „Светлина-1941“. Изданието излиза в чест на отбелязването на 80 години от възвръщането на Южна Добруджа към България. Книгата беше представена пред гостите от директора на Регионална библиотека „Дора Габе“ – град Добрич, Невяна Христова.

източник: Община Ген. Тошево

c