Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

МФ: Заплатата на медицинските сестри у нас ще бъде 900-950 лв., а на лекарите 1150 лв.

За първи път бюджетът за здравеопазване ще бъде 6,5 млрд. лв. Секторът е приоритет в "Бюджет 2021" - Кирил Ананиев

Един от приоритетите на правителството за следващата година е здравеопазването. За първи път то ще има 6,5 млрд. ресурс, което е увеличение от около 780 млн. лв. спрямо тази година. Това обаче няма да е наливане на пари в системата, а има конкретни цели и приоритети, които преследваме. Вътре в тези средства са заложени увеличението на заплатите на хората на първа линия, всички предпазни средства, за NAT технологиите, за националната здравна информационна система, за тел 112, осигурени са парите за строителството на детската болница и за редица други дейности.

Това обяви финансовият министър Кирил Ананиев по NOVA.

"Ако бюджетът е предизборен нямаше да продължим реформите, които сме заложили. Ние правим фискалните баланси така, че след пандемията отново да се върнем в целевите нива на дефицит, които сме преследвали предходните години", добави той.

Относно критиките към бюджета, той заяви, че критикуващите не са имали време да прочетат актуализациите.

„Бюджетът е направен в безпрецедентна ситуация, в която всички държави акумулираха всичките си налични средства в борбата с епидемията. В такъв период в който приходите намаляват, а трябва да се направят допълнителни разходи е нормално да бъде направено разхлабване на фискалната политика“, каза Ананиев.

Той обясни, че държавата е заделила над 3 милиарда лева за борба с пандемията догодина, което е над 2,5% от БВП.

"Ако извадите от 3,9% дефицит за догодина тези 2,5%, ще видите, че реалният дефицит, който щяхме да имаме, ако нямаше коронавирус, щеше да е 1,4%, докато в другите страни е около 17%", коментира още Ананиев.

Финансовият министър коментира, че не е бил съгласен с отпускането на „детски“ за всяко дете, без значение от доходите на родителите, като заяви, че "тези 390 млн. лева могат да отидат при други цели, но такова беше решението на правителството“.

Освен бюджета, като бивш здравен министър, Ананиев коментира и актуалната ситуация в здравеопазването.

„С обявяването на извънредното положение през март издадох заповед, с която определих 180 болници, които да лекуват и наблюдават заразени с COVID-19. Легловата база не може да изчезне. Става въпрос само за организация. Издадох и втора заповед, с която задължих директорите на местните РЗИ да създадат организация – болници, легла и медицински персонал на базата на регионалните потребности", каза той.

„Всеки един директор на лечебно заведение носи отговорност за политиката в болницата. Всяка негова стъпка, която не отговаря на ситуацията трябва да бъде осъдителна", добави Ананиев.

Кирил Ананиев - кадър NOVA

Относно недостига на кадри у нас в сферата на здравеопазването, Ананиев заяви, че още в началото на мандата си като здравен министър е разговарял с министъра на образованието за това да се увеличи приемат на студенти по медицина с 1000 души годишно, като според него тази мярка ще даде отражение през следващите години.

Министър Ананиев заяви също, че финансовото министерство е провело разговори с Български лекарски съюз, по време на които са фиксирани заплатите за медицинските сестрина - на 900-950 лв., а на лекарите - 1150 лева.

„Заплатите са сравнителни ниски в България, и много по-ниски в сравнение със Западна Европа. Такава е политиката при нас, че механизма на финансиране не позволява това да стане с централно решение на правителството, това може да стане само с решение на болниците“, уточни Ананиев.

c