Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Санкционират фирмата, допуснала Добрич да бъде обгазен

Изгаряне на количества отпадъци от лавандула е причината за обгазяването на Добрич във вечерните часове на 1 ноември. Разгневени граждани сигнализираха в социалните мрежи за задушлива миризма, подобна на тази, която тормозеше града през юли и август.

Шефът на РД „ПБЗН“ комисар Дарин Димитров каза за Про Нюз Добрич, че са димели отпадъци от лавандула, натрупани на терен в района зад завод „Старт“ и ВиК. На сигнала се е отзовал един противопожарен автомобил. Оказало се, че това е парцел, закупен преди 3-4 години от дестилерия и използван за трупане на отпадъци от лавандула. Досега въпросната фирма не е била засичана да пали растителни остатъци.

Пожарникарите са установили, че дименето е на около 800 метра навътре в нивата и до там не е възможно да се стигне с автомобил, но няма опасност от разпространение на огън.

Фирмата е установена и ще бъде санкционирана, че е допуснала да бъде подпален неин терен. Тя се е ангажирала със собствена техника за разстеле и затрупа отпадъците.

Причината за обгазяването може да е самозапалване или умишлено подпалване, но за последното няма доказателства, каза комисар Димитров.

Про Нюз Добрич отправи запитвания до Община град Добрич и до РИОСВ за случая и взетите мерки.

Снимката е илюстративна

c