Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

От 1.8 до 74-годишни жители на Добрич участваха в маратона в подкрепа на книгите

Втори маратон, организиран от благотворителна  общност „Чрез спорт към знание” и Регионална библиотека „Дора Габе”, се проведе в Добрич на 1 ноември. Инициатори бяха младите добруджански предприемачи Александър Тодоров и Николай Георгиев.

Всяка завършена обиколка от 400 м в парка се финансира с 1 лев от партньорите на проявата, а със събраните средства ще бъдат купени нови книги за читателите на добричката регионална библиотека.

В благотворителния маратон се включиха 211 граждани на Добрич – деца и възрастни, майки с бебешки колички, собственици с домашни любимци, които направиха общо 2184 обиколки.

Най-малкият регистриран участник в маратона бе Ива Георгиева, на година и осем месеца, най-възрастният – 74-годишният Апостол Апостолов. Най-активен бе Венци Младенов, който направи 86 обиколки и пробяга 34 км. Отличените получиха грамоти за участие, както и безплатни читателки карти за библиотеката. На Венци Младенов бе връчена и специална статуетка „Най-много обиколки” от благотворителна общност „Чрез спорт към знание” за проявената активност в маратона.

В Деня на народните будители, участничката в благотворителния маратон Ния Недкова поздрави всички с емблематичното стихотворение „Де е България?” на Иван Вазов.

Маратонците имаха възможност за заявят предпочитана книга и автор, която да бъде закупена за фонда на библиотеката от инициативата.

РБ „Дора Габе” благодари на спомоществователите, на инициаторите, за приобщаването към  каузата на много млади хор и че чрез спорт подкрепиха библиотеката, книгата и четенето. Благодари и на всички участници, които въпреки лошото време дадоха своя благороден принос.

Удовлетворени от преживените приятните емоции много от нашите съграждани апелираха по-често да се организират подобни прояви.

c