Водещи новини - дясно Образование Общество

Светлина за идното с памет за родното изграждат ученици и учители в Добрич

Учениците и учителите от Иновативна гимназия “Райко Цончев” отбелязват Деня на народните будители – 1 ноември, с поредица от инициативи. Видеоклип със заглавие “Събудените – поздрав-послание към гражданите на Добрич и всички българи, създава екип от представители на всички випуски. Централен образ в продукцията е дървото – символ на българския род, а водещият мотив е връзката с традициите и ценностите на българите.

“Училището има своя авторска програма за изграждане на личности с устойчива ценностна система и национална идентичност. Видеото е изява на концепцията за родова  памет. Той е вик за светлина в тъмното настояще, спомен, който руши безпаметството на модерния човек”, сподели Маргарита Христова – директор гимназията.

Ярки будителски слова на Свети Йоан Рилски, Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, Левски, Хаджи Димитър, Славейков, Вазов, Димитър Талев, Райко Цончев и др. изричат младите хора на Добрич. Клипът е заснет и монтиран от дванадесетокласника Дарен Стоянов от профил “Информационни технологии”.  

 

Ученици от 8. и 9. клас подбраха цитати от народните ни будители, които оформиха като картички с послание, разказа Маргарита Христова. Днес, 1 ноември, картичките ще достигнат до институции и граждани.

По инициатива на своя преподавател по литература г-жа Виолета Петрова четири млади дами от 9. клас са направили своя журналистически дебют, провеждайки първите си “будителски” интервюта с двама от обществениците на Добрич – маестра Константина Петкова и актьорът Валентин Андреев (Рафе). Интервютата са публикувани във фейсбук страницата на Гимназията.   

Памет за родното и светли личности в съвремието! – Това е пожеланието към всички българи в днешния празничен ден от екипа на ЧПГТП “Райко Цончев”.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *