Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Майки на деца с увреждания изявяват таланта си в изработването на подаръци

Майки на деца с увреждания от цялата страна сътворяват красиви подаръци и ги продават благодарение на инициатива, възникнала наскоро във Фейсбук. Така от една страна те изявяват таланта си, а от друга успяват да подпомогнат семействата си.

Инициативата е на Ина Маринова от София – майка на момиче на 18 години с Детска церебрална парализа, Епилепсия, напълно незрящо. „Преди две-три седмици започнах да плета пантофки – сподели Ина. – Стана спонтанно, защото имам време, защото си стоя в къщи. И тогава си рекох – ние, майките на деца с увреждания, имаме си група, защо пък да не си продаваме помежду си. Защото аз не мога да оплета 100 чифта пантофи за никого”. Жената предлага на другите майки в групата да продават помежду си, те приемат идеята много радушно. Ина решава, че е по-добре да направи отделна група „Купи подарък от майка на дете с увреждане”. Взаимства идеята от нейна приятелка, която наскоро е създала група „Купи от приятел”.

Не очаквах такъв огромен интерес, сподели жената. Само за две седмици „Купи подарък от майка на дете с увреждане” вече има над 40 000 членове. В групата майки от цялата страна предлагат абсолютно всичко – плетива, декупаж, шият маски, изработват сувенири, като сега се набляга на коледните, правят играчки, плетат чорапки, шапки, шалове. Целта на инициативата е освен да запълнят свободното си време, да помогнат и финансово на семействата си. Самата Ина споделя, че на нея й остава само една година, в която ще получава 930 лева за дъщеря си, после ще е само на една пенсия. „Целта е да мога да си помогна по някакъв начин”, обясни тя.

„Всякакви хора вече влизат в групата и са добре дошли, защото ние искаме да поканим абсолютно всички. Идеята е да има купувачи, да им покажем, че можем да изработваме различни неща”, сподели Ина. По думите й цените са символични, защото целта на майките е не толкова да печелят, а да си помагат. Според автора на инициативата и майките са много доволни. Те споделяли, че никога не са имали толкова много поръчки. Ина посочи, че всяка от майките може да прави по нещо, защото през годините е помагала в базари, на центрове, на всякакви кампании.

Според Ина Маринова се купува всичко, което се предлага в групата. „Като че ли хората са добри и някак си влизат в положението ни. Прави впечатление, че всяка наша майка казва, че има много поръчки. Което означава, че на всяка наша майка нещата са търсени. И това ни радва много”, посочи жената.

Много се надявам с тази група да отворим една дискусия сред управляващите, сподели Ина. „Ние до сега не сме правили такава покупко-продажба и не знаем как да декларираме дохода си. Той не е огромен, но не искаме да сме незаконни. Много ми се иска да се регламентира някак си тази дейност”, каза в заключение авторът на инициативата „Купи подарък от майка на дете с увреждане”.

c