Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Д-р Бодичева: Да сложим маски на лицата си, но не и на сърцата си!

Своята 10-а изложба, наречена „Моето вино е жена“ подреди преди дни добричката лекарка-художник д-р Галя Бодичева. За творческо пространство на 40-е картини е избран артистичният дом на Маестра Константина Петкова в село Пчеларово. Уникалните творби, рисувани с пръсти, са сътворени през последните две години и до момента не са показвани. Както и в предишните й изложби, на платната светлеят фини образи на жени.

”Заредена съм с положителна енергия и любов. Споделям ги чрез картините си, като рисувам с пръсти“, казва д-р Бодичева.

Тя често дарява свои творби или пари от продажбата им за благотворителни каузи. Така беше например преди 6 години, когато тя дари средства на детска градина, пострадала при голямото наводнение тогава. Така беше и сега – приходите от продадените картини отиват за културното средище на Маестра Константина. „Защото това е кътче българщина, невероятен културен център, който събира хората и ги прави по-добри“, казва лекарката.

Тя споделя, че е силно впечатлена от Константина Петкова, от енергията на тази жена, от ерудицията и енциклопедичните й знания. „Тя омагьосва хората. Тя кани творци и им плаща със собствени средства. Тя наистина е будител, толкова се раздава. Нека да продължава да разпалва културното пламъче в Добруджа!“, казва д-р Бодичева и допълва: „В момент, в който сме принудени да слагаме маски на лицата си, не трябва да слагаме такива на сърцата си“.

Женската магия е в центъра на творчеството на д-р Бодичева. Картините си излага вече 10 години. Разказва, че рисува в уединение, седнала на земята, заредена от светлината на слънцето. И образите идват, пълни с хармония и красота. Тя вярва, че красотата лекува.

c