Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Днес отбелязваме Международния ден за опазване на Черно море

снимка: greenbalkans.org

На 31 октомври се отбелязва Международният ден на Черно море, свързан с годишнина от подписването на Стратегическия план за Черно море през 1996 г - документ, олицетворяващ ангажимента на правителствата от региона за сериозни действия и реални резултати в усилията по възстановяването и опазването на морето.

Около 16 милиона души от шестте държави, имащи граничен излаз на Черно море, населяват крайбрежието му.

В дни като днешния на преден план отново са усилията на посветените и неуморния труд на много хора, отделящи време и енергия, за да помогнат в опазването на Черноморието, както и проблемите, свързани с непрекъснатото замърсяване, най-вече заради индустриалната човешка дейност.

24 години след подписването на документа, въпреки признаците на подобрение, много хора и организаии - най-вече живеещите по крайбрежието, са на мнение, че все по-малко време остава преди шансът за възстановяване на тази уникална природна система — нашето общо Черно море, да изчезне безвъзвратно.

Черно море - Чёрное море - Чорне море - Marea Neagră - Karadeniz - შავი ზღვა

Черно море е едно от най-изолираните от Световния океан. Свързано е със Средиземно море чрез Босфора, Мраморно море и Дарданелите, а с Азовско море – чрез Керченския проток. Географски е разположено между Югоизточна Европа и Мала Азия - между 40° 55' и 46° 32' северна ширина и 27° 27' и 41° 42' източна дължина.

  • на български: Черно море
  • на руски: Чёрное море
  • на украински: Чорне море
  • на румънски: Marea Neagră
  • на турски: Karadeniz
  • на грузински: შავი ზღვა)

Площта на Черно море е 436 402 km², максималната дълбочина е 2245 m, а средната – 1253 m. Най-голямата дължина е между градовете Бургас и Кобулети – 1167 km, а най-голямата ширина – между Березанския лиман и нос Гиресун – 624 km. В най-тясната част между нос Сарич (полуостров Крим) и нос Керемне (полуостров Синоп) ширината е 263 km. Черно море вмества около 537 хил. km³ вода.

Поради обилния приток на речни води, морската вода на Черно море е по-слабо солена (17,3‰), отколкото в Средиземно море и в Световния океан, които имат соленост около 36‰. Чистите води в открито море имат син до зеленикаво-син цвят, а край бреговете (вследствие наличието на наноси) – най-често зелен цвят. Прозрачността на водата в открито море достига 30 m, а край бреговете е 1 – 2 m. През летните месеци морската вода по крайбрежието се затопля до 24 – 28 °С.


През 1993 г. в Одеса, Украйна всички черноморски държави подписват т. нар. Одеска декларация, набелязваща общата политика на страните по Букурещката конвенция. Конвенцията урежда изграждането на система от институции за постигането на нейните цели. Учреден е общ регионален междуправителствен орган, натоварен с приложението на конвенцията, Комисия за опазване на Черно море от замърсяване (Черноморска комисия), която включва висши служители от агенциите за околна среда от шестте държави, подписали конвенцията.

Ежедневната координация по дейностите, свързани с прилагането на конвенцията и Стратегическия план за действие, се извършва от Постоянния секретариат на комисията в Истанбул. Изградена е система от консултативни групи и регионални центрове за действие, които предоставят консултации и изпълняват практически задачи. Комисията за опазване на Черно море от замърсяване работи в тясно сътрудничество със сродни международни организации.

c